Puckelpist är sporten som kombinerar fart, skidteknik och akrobatik under svårast tänkbara förhållanden. Tävlingsformen går ut på att så snyggt och snabbt som möjligt ta sig nedför en stupande brant backe täckt av pucklar stora som folkvagnar.

Tintin Jernberg tävlar i freestyle puckelpist under dag 5 av SM-veckan den 24 mars 2017 i Skellefteå

Puckelpist är idrotten för dem som vill tänja gränser eller uppleva när andra gör det. Det handlar om att våga utmana, själv anta utmaningar och göra det i fair play. Puckelpist kombinerar extrem skidåkning med akrobatik och skidglädje, och det är en domardömd OS-gren som går ut på att åka bra, snyggt och fort i en backe med stora pucklar.

Så går det till

Under SM i puckelpist tävlar man i parallellpuckel och singelpuckel. I pisten, som ska vara mellan 190 och 270 meter lång, finns flera spår att välja mellan samt två hopp. Ett bra puckelåk innebär att åkaren åker rakt ner i fallinjen och med korta, skärande svängar och med absorberande knän lycka hålla överkroppen helt stilla med bara små rörelser i händerna.

Domarna bedömer hur väl åkaren lyckas med de tre delmomenten när de fördelar sina poäng. I de två hoppen gör åkaren trick. Tricken har olika svårighetsgrader och hoppoängen är en produkt av genomförandebetyget och svårighetsgraden. Ett mycket väl genomfört enklare hopp kan alltså ge högre poäng är ett sämre genomfört svårt hopp. 60 procent av totalpoängen är hur väl åkningen genomförts, 20 procent är hoppoäng och 20 procent är tidspoäng.

Det är fem domare som dömer, tre dömer skidåkningen och två dömer hopp. Varje svängdomare har 20 poäng att fördela, hoppdomarna 10 poäng var och tiden får poäng i förhållande till hur fort åkaren kör. I parallellpuckel ställs åkarna mot varandra och den bästa åkaren går vidare till nästa omgång till dess att en segrare korats. Varje domare har 5 poäng att fördela mellan de två åkarna, två dömer svängar, en dömer hopp, en dömer tid och en dömer helhetsintrycket.

I parallellpuckel ställs åkarna mot varandra och den bästa åkaren går vidare till nästa omgång till dess att en segrare korats. Varje domare har 5 poäng att fördela mellan de två åkarna, två dömer svängar, en dömer hopp, en dömer tid och en dömer helhetsintrycket. I parallellpuckel blir åkningen ofta ännu tuffare, vildare och fartigare än i singeltävlingarna eftersom det är svårt att inte påverkas av åkaren bredvid.

Fakta

Puckel har varit med i FIS sen sent 70-tal och i Svenska skidförbundet sen 1981. På elitnivå gör åkarna volter med flera skruvar för att sedan landa ner och fortsätta i full fart i pucklarna. På ungdomsnivå ligger åkarna inte långt efter i svårighetsgrad. Åkarnas snitthastighet i backen är 35–40 km i timmen från stillastående och topphastigheten ligger på cirka 60 km/tim.

Visste du att

  • Som tävlingsgren har puckelpist nästan 40 år på nacken, men det var först vid OS i Albertville, 1992, som sporten fick officiell OS-status.
  • Puckelpist ingår i Internationella skidförbundets (FIS) freestylefamilj.
  • De största puckelpistnationerna sett till antalet utövare är USA, Kanada, Frankrike och Japan.