Intensivt, tätt, snabbt och viss plåtkontakt. Rallycrossen är fylld av action.

Så går det till

Här täv­lar damer och herrar på lika villkor. I Rallycross tar man poäng fram till semifinalerna genom tider. Alltså kan ett heat med snabba tider för alla generera bättre poäng för exempelvis trean i heatet än en långsammare vinnare i kommande heat. Efter tre körda tidsheat blir det två semifinaler och de tre bästa från varje semifinal går till finalen.

Fakta

Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att även­tyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. Bilen har en skyddsbur för att klara tuffa smällar och avåkningar. Föraren bär hjälm och ett så kallat HANS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs samman med hjälmen och det förhindrar nackskador vid krasch.

Visste du att…

… Sverige är en ledande nation i rallycross med flera världsmästare, bland annat Johan Kristoffersson som inför 2022 hade fyra VM-guld.

… en av deltävlingarna i VM körs i Höljes i nordvästra Värmland. Då förvandlas den lilla byn med några hundra invånare till en enda stor campingplats med över 50 000 i publiken.