Intensivt, tätt, snabbt och viss plåtkontakt. Rallycrossen är fylld av action. Här täv­lar damer och herrar på lika villkor.

Sebastian Eriksson, Hagfors MK, tävlar i Rallycross under dag 5 av SM-veckan den 1 februari 2019 i Sundsvall.
Sebastian Eriksson, Hagfors MK, tävlar i Rallycross under SM-veckan i Sundsvall 2019

Så går det till

Sprintrallycrossen avgörs genom kvaltävlingar, semifina­ler och en final där först i mål vinner. I varje heat kör mellan fyra och sex bilar där de under kvalheaten samlar poäng. Flest poäng tar sig till semifinaler där sex bilar gör upp om de tre finalplatserna från respektive semifinal. Banan är bland annat täckt av snö och is, bilarna körs med dubbdäck.

Fakta

Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att även­tyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. Bilen har en skyddsbur för att klara tuffa smällar och avåkningar. Föraren bär hjälm och ett så kallat HANS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs samman med hjälmen och det förhindrar nackskador vid krasch.

Visste du att…

… Sverige är en framstående nation i rallycross, faktiskt i topp i hela världen tack vare Kenneth Hansens många EM-guld. Under 2016 tog Sverige genom Mattias Ekström det första svenska VM-guldet i rallycross. Samma år vann även Kenneth Hansens son, Kevin Hansen EM-guld. Och 2017 och 2018 körde Johan Kristoffersson hem VM-gulden och 2019 säkrade Timmy Hansen det fjärde raka VM-guldet till Sverige.

… Per Eklund, som vann den första rallycrosstävlingen i Sverige för över trettio år sedan, är fortfarande aktiv genom att driva team som kört i EM-serien under 2019.

… en av deltävlingarna i VM körs i Höljes i nordvästra Värmland. Då förvandlas den lilla byn med några hundra invånare till en enda stor campingplats med över 50 000 i publiken.