Intensivt, tätt, snabbt och viss plåtkontakt. Rallycrossen är fylld av action. Här täv­lar damer och herrar på lika villkor. Sprintrallycrossen avgörs genom kvaltävlingar, semifinaler och en final där först i mål vinner. I varje heat kör mellan fyra och sex bilar där de under tre kvalheat samlar poäng. Flest poäng tar sig till semifinaler där sex bilar gör upp om de tre finalplatserna från respektive semifinal. Banan är bland annat täckt av snö och is, bilarna körs med dubbdäck.

Sebastian Eriksson, Hagfors MK, tävlar i Rallycross under dag 5 av SM-veckan den 1 februari 2019 i Sundsvall.
Sebastian Eriksson, Hagfors MK, tävlar i Rallycross under SM-veckan i Sundsvall 2019

Fakta

Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att äventyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. Bilen har en skyddsbur för att klara tuffa smällar och avåkningar. Föraren bär hjälm och ett så kallat HANS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs samman med hjälmen och det förhindrar nackskador vid krasch.

Visste du att…

…Sverige är en mycket framstående nation i rallycross? Johan Kristoffersson blev världsmästare 2017 och 2018.

…Kenneth Hansen tagit 14 EM-guld?

… Per Eklund, som vann den första rallycrosstävlingen i Sverige för över trettio år sedan, är fortfarande aktiv och fanns med i startfältet vid VM-tävlingen i Sverige i somras.

… en av deltävlingarna i VM körs i Höljes i nordvästra Värmland? Då förvandlas den lilla byn med 150 invånare till en gigantisk campingplats med nästan 40 000 lyckliga rallycrossfans.