I 140 år har roddmaskinen funnits, från handgjorda till tekniskt utvecklade. Inomhus-rodd aktiverar större delen av kroppen och de viktigaste muskelgrupperna.
Så funkar det
Fakta
Inomhusrodden har utvecklats till en egen gren av roddsporten och idag hålls det hundratals inomhusroddtävlingar runt om i världen varje år på internationell, nationell och lokal nivå. Inomhusroddens största fördelar är att det är en lätt tillgänglig sport för många runt om i världen för personer i olika åldrar och med olika kroppsförutsättningar, dvs. att många som har blivit skadade eller befinner sig i medicinsk rehabilitering kan utöva inomhusroddsporten på ett skonsamt sätt.
Den vanligaste distansen är 2000 meter, men finns även tävlingsdistanser på 500 meter, 1000 meter, 5000 meter, 6000 meter och 10 000 meter.
Visste du att…
- Under ett träningspass på roddmaskin använder du 85 procent av dina muskler och inomhusrodd är bra för att träna upp bålstyrka och rörlighet.
- Inomhusrodd medför en låg skaderisk där du har kontroll över intensiteten och hastigheten.
- I mer än 140 år har roddmaskinen använts som träningsform för roddare och i skaderehabilitering. De första roddmaskinerna som var handgjorda och enkelt utformade simulerade roddrörelsen.
- Under 1970-talet lanserades den norska roddmaskinen Gjessing-Nilson som var mer tekniskt avancerad och mer tillförlitligt när det gällde prestanda.
- För första gången användes roddmaskiner vid selektionen av det amerikanska roddlaget för OS 1968.