Rullskidor är den enda grenen i Svenska Skidförbundets verksamhet som är oberoende av snö. Och står du riktigt nära banan kan man känna fartvinden i håret när åkarna passerar.

Harald Ekenberg, IK Stern, tävlar i masstart i rullskidor under dag 6 av SM-veckan den 1 juli 2019 i Malmö.

Så går det till

I individuell start startar åkarna en och en med 30 sekunders startmellanrum och var och en tävlar mot klockan. Åkaren med snabbast tid vinner tävlingen.

I sprint körs först ett kval där de trettio snabbaste åkarna går vidare till finalpasset där åkarna i elimineringsheat om sex och sex slås ut eftersom tills finalen där vinnaren koras.

Fakta

Rullskidor är den enda grenen i Svenska Skidförbundets verksamhet som är oberoende av snö. Genom att arrangera tävlingar på rullskidor så kan de aktiva mäta sina krafter under en tid på året då snön är långt borta eller där snön är ovanlig. Precis om på snö så kan man ”valla” rullskidor genom att använda på olika snabbt rullande hjul. På SM får alla åkare låna skidor från samma skidmärke och hjulserie med långsamma hjul så tävlingarna blir mer som att åka på snö. Det finns även tävlingar med ”fria hjul” och då får åkarna själva sitt rullmotstånd.

Det arrangeras både världscup och VM i rullskidor. Rullskidorna är en undergren inom längdåkningen och de flesta reglerna är samma vinter som sommar.

Det har arrangerats tävlingar på rullskidor sedan rullskidan uppfanns på 50-talet, från början var den dock tänkt som ett träningsredskap sommartid, något som det snart blev ändring på.

Visste du att…

  • Svenska landslaget i rullskidor är det mest framgångsrika någonsin. Totalt har laget tagit över 75 medaljer sedan VM i rullskidor officiellt började arrangeras år 2000.
  • Årligen arrangeras världscup i rullskidor med tävlingar så långt bort som i Kina. VM arrangeras vartannat år, nästa mästerskap är 2025.
  • Rullskidor har varit med på SM-veckan sommar sedan 2013.
  • Svenska Skidförbundet är ett av få idrottsförbund som medverkar på både SM-veckan vinter och sommar.
  • Västerås har två konstsnöspår och Västerås skidklubb är en aktiv klubb med verksamhet för barn, ungdomar och motionärer året runt.