Rullskidor är den enda grenen i Svenska Skidförbundets verksamhet som är oberoende av snö.

Harald Ekenberg, IK Stern, tävlar i masstart i rullskidor under dag 6 av SM-veckan den 1 juli 2019 i Malmö.

Så går det till

Under första dagens tävling är det intervallstart som gäller. Snabbast tid vinner. Sprinten är uppdelad i två delar, kval och finalomgång. Alla startar i ett individuellt kval och ett antal åkare går vidare till finalomgången med kvartsfinaler, semifinaler och slutligen final.

De två bäst placerade åkarna går vidare från varje heat. Är det sex åkare i heaten så går även de två bästa åktiderna bland alla som kom trea och fyra i varje omgång (kvart och semi) vidare, så kallade lucky loosers.

Fakta

Rullskidor är den enda grenen i Svenska Skidförbundets verksamhet som är oberoende av snö. Genom att arrangera tävlingar på rullskidor så kan de aktiva mäta sina krafter under en tid på året då snön är långt borta eller där snön är ovanlig.

Visste du att…

Svenska landslaget i rullskidor är det mest framgångsrika någonsin. Totalt har laget tagit över 75 medaljer sedan VM i rullskidor officiellt började arrangeras år 2000. Årligen arrangeras världscup i rullskidor med tävlingar så långt bort som i Kina. VM arrangeras vartannat år, nästa mästerskap är 2023.