iQFOiL är en klass inom segling som där deltagarna använder sig av en specifik typ av segelbräda med en hydrofoil (foil) under vattnet. Foil är en konstruktion som ser ut som ett flygplan med en större vinge där fram och en mindre vinge där bak. Detta medför att när surfaren har kommit upp i tillräcklig fart, lyfter hela brädan ur vattnet med hjälp av vingarna. I vindsurfing/iQFOiL tävlar man om att vara först i mål.

Så fungerar det

Kappsegling är en tävlingsform inom segling där flera båtar tävlar mot varandra. Tävlingen går ut på att segla en förutbestämd bana så snabbt som möjligt. Under kappseglingar finns det regler som deltagarna måste följa för att säkerställa en rättvis tävling och säkerhet för alla inblandade. Kappsegling är en sport som kräver skicklighet i att segla och navigera, samt taktiskt tänkande för att utnyttja vindförhållanden och konkurrera framgångsrikt mot andra båtar.

I vindsurfing/iQFOiL tävlar man om att vara först i mål. Alla startar samtidigt vid en tänkt startlinjen mellan två utlagda bojar för att sedan segla en bana som innehåller olika segelsätt. Målgång är mellan en tänkt mållinje mellan två bojar. Först i mål vinner kappseglingen och får därmed 1 poäng. Andra vindsurfare i mål får två poäng, trean tre poäng och så vidare. Kvalen seglas i tre olika grenar, Maraton, Slalom och Rak Bana. Maraton är en längre bana där seglarens uthållighet kommer att mätas och seglas när vi har jämna stabila väderförhållanden. Slalom är som det låter en bana där man seglar mellan flertalet bojar i ett sicksack mönster för att mäta seglarnas teknik i lättare vindförhållanden. Rak bana seglas i hård vind och seglas i en rund bana mellan två bojar där seglarnas styrka mäts. Varje dag avslutas med en final som alltid seglas i Slalom eller Rak bana.

Alla deltagare använder samma utrustning inom sin disciplin, dvs herrar seglar med ett segel som är 9kvm stort och damer samt juniorer med ett segel som är 8kvm. I övrigt är all utrustning identiskt vilket gör att det är den bästa seglaren som vinner racen.

Fakta

iQFOiL är en klass inom segling som introducerades för att främja foilsegling och göra sporten mer tillgänglig för en bredare grupp seglare. Klassen använder sig av en specifik typ av segelbräda med en hydrofoil (foil) under vattnet. Foil innebär att man bytt ut den traditionella fenan under brädan som gör att brädan går framåt istället för att driva i sidled, mot en konstruktion som ser ut som ett flygplan med en större vinge där fram och en mindre vinge där bak. Detta medför att när surfaren har kommit upp i tillräcklig fart, lyfter hela brädan ur vattnet med hjälp av vingarna. När väl brädan lyfter ur vattnet minskar motståndet och man kan segla mycket snabbare än en traditionell utrustning med fena hade gjort.

iQFOiL-brädan är 95 cm bred, 220cm lång och har en volym på 196 liter. Seglet är på 9.0 kvadratmeter. En intressant aspekt av iQFOiL-klassen är att den inkluderar en standardiserad bräda och foil, vilket innebär att seglarna tävlar på liknande utrustning. Detta fokus på standardisering syftar till att minska kostnaderna och göra sporten mer konkurrenskraftig och tillgänglig för fler människor. iQFOiL inkluderas också som en klass i OS-seglingen. Den blev en del av de olympiska spelen vid sommarspelen 2024 i Paris, vilket har bidragit till att öka intresset och populariteten för foilsegling.

Visste du att

  • En iQFOiL kan nå farter kring 50km/h.
  • Seglarförbundet har startat ett seglargymnasium i Vellinge där man just inriktar sig på foiling och iQFOiL-segling.

Vindsurfing

  • Ursprung: Vindsurfing uppfanns av den amerikanske ingenjören och uppfinnaren Jim Drake och windsurfare Hoyle Schweitzer på 1960-talet.
  • Olympisk sport: Vindsurfing har varit en olympisk sport sedan 1984, även om specifika klasser har ändrats över tid.
  • Stilar: Det finns olika stilar av vindsurfing, inklusive freestyle (trick och hopp), slalom (snabb racing runt bojar), och vågsurfing (rida på vågor).

Foiling

  • Foilseglingens framsteg: Foilteknologin har revolutionerat segling genom att minska vattenmotståndet och möjliggöra extrema hastigheter.
  • America’s Cup: America’s Cup, en av de äldsta och mest prestigefyllda tävlingarna inom segling, övergick till foilteknologi med AC72 och AC75, vilket gjorde båtarna kapabla att ”flyga” över vattnet.