Under SM-veckan arrangeras tävlingar i frisim, ryggsim, bröstsim, fjärilssim och medley där man simmar alla fyra simsätt efter varandra. Även ett antal grenar inom parasimning inkluderas i SM-tävlingarna.

Simon Sjödin, SK Neptun, simmar i finalen på 4x100 meter medley under dag 5 av SM-veckan den 30 juni 2019 i Malmö.

Så går det till

Det finns fyra olika simsätt: frisim, ryggsim, bröstsim och fjärilssim samt medley där alla fyra simsätt simmas efter varandra. Tävlingar arrangeras i kort (25 meter) och i lång (50 meter) bassäng. SM på sommaren simmas i lång bassäng. För att få delta i SM ska givna kvaltider ha uppnåtts. Försök simmas på förmiddagen. De 16 bästa försökstiderna kvalificerar sig till final (gäller sträckor upp till 200 meter) där de åtta främsta når A-final och de på plats nio till 16 når B-final. På 400 meter frisim och 400 meter medley simmas ingen B-final. 800 meter och 1500 meter frisim samt lagkapper simmas i direktfinaler, det vill säga de föregås inte av några försökstävlingar.

I SM-tävlingarna inkluderas även ett antal grenar inom parasimning. På 50 meter och 100 meter simmar parasimmarna både försök och final medan distanser på 200 meter och 400 meter simmas i direktfinal. I paraidrott är deltagarna uppdelade i 14 klasser, men i para-SM kommer simmarna att tävla mot varandra oberoende av vilken klass de tillhör tack vare ett särskilt poängsystem. I försöken simmar parasimmarna blandat med övriga deltagare. De åtta parasimmare som har högst poäng går vidare till final. I en separat parafinal vinner simmaren med högst poäng. Direktfinal innebär att alla deltagare delas upp i heat och simmaren med bästa poängen vinner oavsett vilket heat de simmat i.