Simulatorgolf spelas inomhus där spelarna slår mot en skärm och slagen registreras av ett radarsystem. Simulatorgolf är väldigt publikvänlig då du som åskådare får flyga med bollen, istället för att behöva förflytta dig fysiskt mellan banans hål.

Så fungerar det

Simulatorgolf är golf spelad inomhus där spelarna slår mot en skärm och slagen registreras av ett radarsystem. På SM-veckan används systemet TrackMan. På SM-veckan avgörs två grenar inom simulatorgolf: spel på bana och duell. Spel på bana är som att spela på en klassisk 18-hålsbana. Duell är en tävling där spelarna möts i en match över 18 slag från 18 olika avstånd. Varje avstånd är enskild duell och den som vinner flest dueller vinner matchen.

När spelaren ställer sig för att slå ut på 18-håls banan, simuleras banan på Barsebäck . Skillnaden vid simulatorgolf och den golf du ser på TV är att när bollen träffar skärmen övergår bilden till att flyga med bollen tills den landat och stannat. Du som åskådare får flyga med bollen. Simulatorgolf är en bra publiksport med andra ord.

Fakta

Golf är Sveriges tredje största idrott med 536 203 medlemskap i 448 golfklubbar. Simulatorgolf har växt i Sverige de senaste 2–3 åren och vid Svenska Golfförbundets årsmöte 2022 gjordes ett tillägg i förbundets stadgar för att inkluderas simulatorgolf i golfsporten. 2021 genomfördes den första professionella tävlingen i Sverige och 2022 genomfördes det första mästerskapet.

Visste du att

  • NEXT Golf Tour Powered by TrackMan är en virtuell mixad internationell professionell tour där damer och herrar spelar mot varandra. Den första tävlingen startade i januari 2023 och Sverige är där tredje största nation med 24 spelare till start.
  • Det finns många olika typer av anläggningar, med allt ifrån simulatorer i inomhusmiljö till drivingranges med infravärme och launchmonitors.
  • Det finns olika simulatorer eller så kallade launch monitors. Den mest kända är kanske TrackMan. Det är en bollflyktsradar som ger dig över 40 uppmätta värden efter ett slag.