Skicross är sporten som har liknats med både hårdrock och F1. Ett åk är actionfyllt från start till mål. I banan finns snäva velodromkurvor, hopp i olika storlekar, utmanande terrängvågor och inte minst – motståndare.

Victor Öhling Norberg, Funäsdalen, tävlar i skicross under dag ett av SM-veckan den 31 januari 2017 i Bollnäs.
Victor Öhling Norberg, Funäsdalen, tävlar i skicross under dag ett av SM-veckan i Bollnäs 2017.

Så fungerar det

Fyra skidåkare startar samtidigt och gör du ett misstag riskerar du att bli omkörd. En tävling börjar med kval där de tävlande kör ensamma mot klockan. De 32 snabbaste herrarna och de 16 snabbaste damerna kvalar vidare till åttondels- respektive kvartsfinaler.

Fakta

Skicross utvecklades i USA under 1990-talet och hör till skidåkningens freestyle. Idrotten härstammar från snowboardåkningens boardercross. Strax efter att sporten skapades tog den plats i X-games och det ledde till att sporten etablerades på riktigt även i Europa. Bland utrustningen finns storslalomskidor, raka stavar, hjälm och ryggskydd. I ett åk kan hastigheten nå 90 km/h och hoppen kan innebära airtime på 2-3 sekunder. Belastningen i svängarna är på 3-4 G-krafter.

Visste du att…

… Sverige har genom åren skördat stora framgångar internationellt? Tidigare toppå­kare är bland andra Lars Lewén, Tommy Eliasson, Eric Iljans och Magdalena Iljans.

… Sverige ställde upp med fem åkare i olympiska spelen i Sotji 2014: Anna Holmlund, John Eklund, Mikael Forslund, Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg? Anna Holm­lund vann OS-brons.

… Sverige i dagsläget har två skicrossgymnasier, ett i Åre (RIG) och ett i Torsby (NIU)?

… Sverige arrangerar sedan flera år både världscuptävlingar och Europacup i skicross?