Skidskytte är en kombination av längdskidåkning i fristil och finkalibrigt skytte där den som bäst bemästrar båda momenten slutligen segrar.

Så går det till

Sprint: Damerna tävlar 7,5 km och herrarna tävlar 10 km – skjuter två gånger (ligg-stå). Ett missat skott innebär en straffrunda på 150 m. Snabbaste tiden vinner.

Jaktstart: Startlistan i jaktstart bygger på resultatlistan från kvalificeringstävlingen (sprint) – avrundat till hel sekund. Damerna tävlar 10 km och herrarna tävlar 12,5 km – skjuter 4 gånger (ligg-ligg-stå-stå). Ett missat skott innebär en straffrunda på 150 m. Först i mål vinner

Masstart: 30 deltagare från top 30 av den nationella rankingen. Damer tävlar 12,5 km och herrar tävlar 15 km och skjuter 4 gånger (ligg + ligg + stå + stå). Missat skott innebär en straffrunda på 150 m. Först i mål vinner. (möjligt att starta med upp till 60 aktiva och då åker herrar 6 x 2 km, damer 6 x 1,5 km)

Singel mixstafett: En stafett med två deltagare, 1 dam och 1 herre i samma lag. Damen åker sträcka 1 + 3 och herren åker sträcka 2 + 4. Varje sträcka är totalt 3 km, undantaget 4:e sträckan som är 4,5 km. Varje deltagare skjuter 2 gånger vid respektive sträcka (ligg + stå) och får använda tre reservskott vid varje skjutning. Missad prick efter avslutad skjutning innebär en straffrunda på 75 m. Första lag över mållinjen vinner.

Fakta

Skjutmomenten sker på samma plats under hela tävlingen. Avståndet till skjutmålet är 50 meter I liggande skytte har träffytan en diameter på 4,5 cm. I stående skytte har träffytan en diameter på 11,5 cm. Siktytan är alltid 11,5 cm. Det vapen som används är klass 4, kaliber 22 long (5,6 x 15). Kulans utgångshastighet får vara max 360 m/s och vapnen är specialtillverkade för skidskytte. Minsta tillåtna vikt för vapnet är 3,5 kg.

Visste du att

  • Det krävs ett tryck på minst ett halvt kilo för att pressa in avtryckaren och avlossa ett skott.
  • En skidskytt håller en snitthastighet på nästan 30 km/h när de tävlar, försök själv att cykla så fort.
  • Skidskytte började som en militärsport och var med på OS för första gången 1960.
  • Från början var fallmålen inte gjorda av metall utan flera olika varianter har testats innan det landade i att metall var bäst. Några exempel är att endast skjuta på papperstavlor (där var problemet att det tog flera timmar att räkna ihop skyttet innan det fanns en resultatlista) ett annat var porslin som gick sönder när det sköts på (där var problemet att det var gick åt så mycket porslin att det inte var hållbart).