Slalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. I slalom handlar det om att ta sig så fort som möjligt från start hela vägen ner i mål och samtidigt passera genom ett antal portar som är utplacerade i backen.

Axel Lindqvist, Sundsvalls SLK, under dag 7 av SM-veckan den 26 mars 2018 i Tärnaby.

Så går det till

Slalom har kortast avstånd mellan portarna i jämförelse med de andra alpina grenarna. Det är därför de disciplinera där åkaren får göra många korta snabba svängar snarare än färre, långa svängar. Åkarna tävlar en och en och genom tid avgörs det vem som är snabbast. Varje åkare får två åk och det är den sammanlagda tiden från de två åken som blir sluttiden. Snabbast vinner.

Fakta

Banan består av röda och blå pinnar som utgör portarna som skidåkaren måste passera mellan. Båda skidspetsarna och fötterna måste passera mellan pinnarna för att det ska vara godkänt. En bana har 55–75 portar för herrar och 40–60 för damer. Höjdskillnaden mellan start och mål på elitnivå är 180–220 meter för herrar och 140–220 damer och genomsnittslutningen ska vara 33–45 procent

Visste du att

  • 1922 var engelsmannen Arnold Lunn först med att sätta portar i backen och uppfann därmed den moderna slalomåkningen.
  • Slalom kommer från norskans slalåm. Sla betyder sluttande och låm betyder spår eller bana.
  • I Sverige introducerades den moderna alpina utförsåkningen 1934 av gymnastikdirektörerna Sigge Bergman och Olle Rimfors. Första mästerskapet genomfördes på Frösön i Östersund.
  • Utländska åkare kan delta i SM-tävlingarna men kan inte vinna SM-medaljer.
  • Storklintens alpina klubb, SKALP, som arrangerar SM i slalom under SM-veckan har funnits sedan 1969 och fostrat ett flertal landslagsåkare.