Stadioncross är en variant av skotercross. Den största skillnaden är att banan är betydligt kortare och mer extrem. Kännetecken för stadioncross är korta och intensiva heat med höga och extrema hopp. Tack vare den korta banan får publiken bra översikt och missar ingenting av den actionfyllda tävlingen.

Så går det till

Klassen Open kör tre kvalheat på cirka fem minuter. Varje heat består av max tio förare. De sju förarna med högst totalpoäng efter kvalheaten går direkt till final. Förarna på plats 8-17 kör ett sista chansen-heat där ettan, tvåan och trean går vidare till final. I finalen möts de tio bästa förarna i ett heat som pågår max tio minuter. Här räknas inga poäng utan det är först över mållinjen som gäller.

I klassen Damer Stock körs ett kvalheat som sedan avgör i vilken ordning förarna får välja startspår i finalen.

Fakta

Klasserna som körs i stadioncrossen är Open och Damer Stock. Maskinerna är special­byggda för snöskotercross och går oftast inte att köpa direkt i butik. De väger knappt 200 kg och har cirka 130-150 hästkrafter.

En Openmaskin får trimmas så långt greppet och motorn klarar av det. De enda egentliga begränsningarna är motorns slagvolym, ljudvolymen och att vissa säkerhetsdetaljer måste följa regelboken. Överladdade motorer är inte heller tillåtet.

Det är bara herrar som kör Openklassen.

En Stockmaskin (som damerna tävlar på) ska vara standard. Vissa ändringar får göras som exempelvis byte av fjädring. Ingen trimning är tillåten. En del av herrarna tävlar i SM-stadioncrossen med stockmaskin.

Förarna kör i heltäckande klädsel och har skyddsväst som täcker både rygg och bröst. Fötter och underben skyddas av kängor med höga skaft och alla måste bära godkända hjälmar och skyddsglasögon. De flesta använder nackskydd.

I Sverige har det körts snöskotertävlingar sedan 60-talet. Tävlingarna körs i huvudsak från Dalarna i söder till Norrbotten i norr. Största grenen inom snöskoter är i dag skotercross men det finns även backe, enduro och dragracing. Just dragracing körs året runt. På sommaren körs skotercrosstävlingar på gräs eller bark. Uppvisningstävlingar på vatten är också vanliga. För att få tävla i snöskoter krävs en tävlingslicens från en klubb som är medlem i Svemo.

Visste du att

Skotercross är den enda svenska motorsporten på land där tävlingsfordonet inte går på hjul.