SUP är en rafflande tävlingsgren där en eller annan deltagare inte helt sällan trillar i vattnet. SUP paddlas med en enkelbladig paddel stående på en surfliknande bräda. SUP-paddling är på frammarsch i hela världen, inte minst på motionsnivå men även som tävlingsgren.

SUP (Stand Up Paddling) - Distans under dag 5 av SM-veckan den 30 juni 2019 i Malmö.

Så går det till

Tävlingsformen stående paddling går ut på att deltagarna ska försöka komma först till mål efter att ha tagit sig runt en markerad bana på vatten. Deltagarna står på en surf-liknande bräda och paddlar runt banan med hjälp av en enbladig paddel. Tävlingarna genomförs på alla typer av vatten och i alla väderförhållanden vilket innebär att deltagarna även måste anpassa strategi och paddelteknik till de specifika tävlingsförhållandena. Tävlingsformen innebär även snäva vändningar och masstart. Beroende på tävlingsplats kan start och mål ske både på land och på vattnet.

 

Fakta

Tävlingsgrenarna som är aktuella för SM-veckan är de två disciplinerna teknisk sprint och distans. Teknisk sprint avgörs med masstart på en bana där publiken kan följa paddlarna hela tiden. Den som först klyver mållinjen med fören på sin bräda vinner.

Visste du att…

Internationella Kanotförbundet anordnade första SUP-VM inom ramen för Kanot under 2019.