Taekwondo kombinerar stridskonst med fysisk träning och mental disciplin. Den olympiska taekwondon är en fartfylld och spännande idrott för såväl åskådare och idrottare. Taekwondon präglas av snabba sparkar med ett högt underhållningsvärde.

Så går det till

I grenen kyourgi (kamp) möts två spelare på mattan. Spelarna blir tilldelade röd (hong) eller blå (chong) färg som återfinns på väst och hjälm. Spelarna bär skyddsutrustning på armar, ben, bål och huvud. Varje match är 3 x 2 minuter lång med 1 minuts vila mellan ronder och pågår tills dess att en spelare har vunnit två ronder. Ronder vinns genom att en spelare har flest poäng när ronden är slut, att en spelare har 12 poäng mer än sin motståndare eller genom ”Knock out” med en tillåten teknik.

Poängbedömning görs av ett elektroniskt system där kroppsskydd, hjälmar och fotskydd är försedda med magneter. När fotskyddet träffar kroppsskydd eller hjälm med tillräcklig kraft utdelas poäng.
Varje match bedöms även av 3-4 domare. En matchdomare som styr matchen genom att dela ut varningar för otillåtna handlingar samt bryta vid rondens slut, samt kantdomare vars uppgift är att manuellt tilldela poäng för slag och extrapoäng vid snurrande tekniker.

Fakta

Taekwondo har rika historiska rötter som sträcker sig tillbaka över tusen år. Ursprungligen utvecklades det som en form av självförsvar och krigstaktik i Korea. Under åren har det utvecklats till en modern sport och en global disciplin som betonar moral och etikett såväl som fysisk skicklighet. Taekwondo betyder ungefär ”fotens och handens väg”. Tae betyder ”fot”, Kwon betyder ”hand” och Do betyder ”vägen”. Det som utmärker taekwondo från andra kampsporter är det stora antalet sparktekniker som används främst i tävlingssammanhang. Taekwondo räknas som en av världens största idrotter med sina 70 miljoner aktiva. Taekwondo är också en av världens mest globaliserade idrotter då sporten utövas i 207 länder.

Visste du att

  • Det vanligtvis tar minst fem år innan man kan ta svart bälte? Når man dit har man lyckats ta tio bälten på vägen.
  • Taekwondo har varit en OS-idrott sedan år 2000.