Triathlon är en idrott som kombinerar tre idrotter i en: simning, cykling och löpning. Tävlingar hålls på en mängd olika distanser för att passa alla åldrar och ambitionsnivåer.

Så fungerar det

På SM-veckan tävlas det i sprintdistans och stafett.

Under simmomentet är alla simsätt tillåtna. Det är viktigt att få bra position i början av sim­ningen vilket gör att alla går nära max direkt efter starten. Du sparar energi om du ligger tätt bakom en medtävlande.

Efter det inledande simmomentet springer triathleterna till växlingsområdet (T1 = Transition 1), tar av sig eventuell våtdräkt, knäpper på sig hjälmen och springer ut med cykeln. Cy­kelskorna sitter redan på pedalerna för att spara tid. Växlingen till cykel är kritisk och intensiv. De tävlande ligger i grupper/klungor under cykelmomentet och det är viktigt att komma med de främsta. De tävlande får börja cykla först efter att de passerat en markerad linje.

Cyklingen sker på en varvbana och i elittävlingar är det tillåtet att ”drafta” på andra deltagare, det vill säga ligga nära hjulet på konkurrent och dra nytta av de framförvarandes fart.

Efter avverkad cykelsträcka är det växling till den avslutande löpningen. Alla vill komma in till växlingen (T2 = transition 2) först och det är tuff positionering om platserna. De tävlande hoppar av cykeln framför en markerad linje och cykelskorna sitter kvar på pedalerna. Lyckade och kvicka växlingar kan vara avgörande och därför kallas växlingsmomenten ibland för ”den fjärde grenen”.

Det är ofta på det avslutande löpmomentet som allt avgörs. Vinnaren finns oftast med bland dem som kommer in i T2 först, men det händer att deltagare i senare klungor springer ige­nom fältet och vinner.

Fakta

Triathlon växer snabbt i Sverige och internationellt. I Sverige har föreningar sedan 2008 gått från 80 till 250 stycken. Antalet licenserade och starter har under samma period ökat med flera hundra procent.

Första tävlingen i Sverige arrangerades 1983 i Uppsala.

Det finns många olika distanser/discipliner inom triathlon – från väldigt korta till väldigt långa. Sträckorna på den kortaste (Supersprint) är 400 m simning, 10 km cykling och 2,5 km löpning, och på den längsta (Ironmandistans) 3860 m, 180 km och 42 km.

Ett träningspass där du tränar cykling+löpning eller simning+cykling kallas ett ”brickpass.”

Visste du att

  • Bakgrunden till tävlingen Hawaii Ironman var en vadslagning där man ville se vem som var den mest tränade idrottaren av simmaren, cyklisten och löparen.
  • Shahrzad Kiavash var den första svenska triathleten i Paralympics när hon deltog i i Rio 2016. Shahrzad bor och tränar i Borås.
  • Det tävlas i SM på sex olika distanser: Sprint, Stafett, Olympisk, Medeldistans, Långdistans och Duathlon (löpning-cykling-löpning).
  • Lisa Nordén tog OS-silver i triathlon i London 2012.