Wakeboard kan bäst beskrivas som en korsning mellan snowboard och vattenskidor där man använder en snowboardliknande bräda men åker efter en båt eller bakom en kabel/stålvajer i en kabelbana.

Hugo Randow tävlar i wakeboard under dag 6 av SM-veckan 2017 den 5 juli 2017 i Borås.

Så går det till

En kabelbana är stommen i en kabelpark som i sin tur är en anläggning för vattensporter där wakeboardåkarna antingen dras runt eller fram och tillbaka av en lina fäst i en stålvajer. Vajern drivs av en elmotor och är snarlik en skidlift som drar upp skid- och snowboardåkare till bergets topp. Det finns två olika storlekar av kabelsystem där det mindre systemet kallas 2.0-system och det större helt enkelt för fullskaligt system.

Vid SM 2020 används det extremt populära 2.0-systemet som enkelt kan beskrivas som en mini cable som är förankrad med och mellan två liftstolpar. Vid ett 2.0-system åker åkaren fram och tillbaka mellan stolparna. En skicklig åkare kan undvika att bli blöt då åkriktningen abrupt skiftar 180 grader genom att göra en stor rund halvmåneformad sväng och på så vis hålla farten uppe. Ett 2.0-system drar en åkare åt gången även om det är möjligt för två åkare att åka samtidigt. Vid tävling är det alltid bara en åkare åt gången som är ute på vattnet.

Ett fullskaligt system är förankrat med 4–5 lift stolpar som håller vajern på plats i en fyrkant alternativt i en pentagonformad bana. På vajern kopplas 6 – 8 linor med handtag som åkarna håller i då de åker varv efter varv. Normalt är ett varv cirka 350–500 meter långt och höjden på vajern brukar vara monterad ungefär 9 meter över vattenytan. Likheten med en ankarlift i en skidbacke är slående där den stora skillnaden är handtaget istället för liftankaret.

Fakta

Svenska Vattenskidförbundet bildades lördagen den 12 maj 1962. Vid Riksidrottsmötet den 24 november 1962 invaldes Svenska Vattenskidförbundet i Riksidrottsförbundet och antalet medlemsklubbar var 8 stycken den 31 december 1962. Inofficiellt SM arrangerades för första gången i Fengersfors 12–15 juli 1962. Arrangörsklubbar var Fengersfors och Karlstads Vattenskidklubbar under ledning av bröderna Richter.

I mars 2010 beslutade förbundsmötet att byta namn på förbundet. SVF blev SVWF (Svenska Vattenskid- & Wakeboard Förbundet). SVWF är verksamt och har framgångsrika landslag som tävlar internationellt inom flera av disciplinerna inom sporten (vattenskidor, wakeboard, barfota, funktionshämmade-vattenskidor).

SVWF avhåller olika utbildningar såsom domarutbildningar, båtförarkurser och tränarutbildningar.

Årligen arrangeras Svenska Mästerskap inom olika discipliner och klasser. SVWF har en stark förankring i det Europiska vattenskid- & wakeboardförbundet och har en stab av domare med exceptionell hög kompetens och med internationell behörighet att döma både EM & VM mästerskap. SVWF arrangerar även internationella mästerskap och avhöll bland annat EM 2013 för juniorer i vattenskidor & EM 2013 wakeboard, kabel. SVWF har genom åren haft många stora internationella framgångar genom bland andra Caroline Djupsjö, Michaela DeWaern och Caroline Jansson.

SVWF består av drygt 8000 medlemmar fördelade i 66 klubbar och fem distrikt (februari 2020).

Visste du att…

Ca 30 miljoner människor runt om i världen åker årligen och regelbundet både wakeboard och vattenskidor. Vattenskidor som sport var inkluderat vid OS 1972.