Wakeboard kan bäst beskrivas som en korsning mellan snowboard och vattenskidor där man använder en snowboardliknande bräda men åker efter en båt eller bakom en kabel/stålvajer i en kabelbana.

Hugo Randow tävlar i wakeboard under dag 6 av SM-veckan 2017 den 5 juli 2017 i Borås.

Så går det till

Tävlingarna arrangeras i både en dam- och en herrklass och inleds med flera separata utslagsheat (kvalomgångar) följt av semifinaler och avslutas med spännande finaler.

Kabel

En kabelbana är stommen i en kabelpark som i sin tur är en anläggning för vattensporter där wakeboardåkarna antingen dras runt eller fram och tillbaka av en lina fäst i en stålvajer. Vajern drivs av en elmotor och är snarlik en skidlift som drar upp skid- och snowboardåkare till bergets topp. Det finns två olika storlekar av kabelsystem där det mindre systemet kallas 2.0-system och det större helt enkelt för fullskaligt system.

På används det extremt populära 2.0-systemet som enkelt kan beskrivas som en ”mini cable” som är förankrad med och mellan två liftstolpar. Vid ett 2.0-system åker åkaren fram och tillbaka mellan stolparna. En skicklig åkare kan undvika att bli blöt då åkriktningen abrupt skiftar 180 grader genom att göra en stor rund halvmåneformad sväng och på så vis hålla farten uppe. Ett 2.0-system drar en åkare åt gången även om det är möjligt för två åkare att åka samtidigt. Vid tävling är det alltid bara en åkare åt gången som är ute på vattnet.

Ett fullskaligt system är förankrat med 4–5 lift stolpar som håller vajern på plats i en fyrkant alternativt i en pentagonformad bana. På vajern kopplas 6 – 8 linor med handtag som åkarna håller i då de åker varv efter varv. Normalt är ett varv cirka 350–500 meter långt och höjden på vajern brukar vara monterad ungefär 9 meter över vattenytan. Likheten med en ankarlift i en skidbacke är slående där den stora skillnaden är handtaget istället för liftankaret.

Åkarens prestation bedöms av tre domare belägna på strategiska platser med full översikt av tävlingsområdet. Både de tekniska och artistiska aspekterna bedöms och högst poäng får den som bäst utför de svåraste och snyggaste tricken med så hög höjd som möjligt. Ett varierat och intensivt tävlingsprogram med både rotationstrick, grepp, volter och åkning över olika kickers och andra hinder ger höga poäng av domarna. Ett väl komponerat tävlingsåk ska således innehålla så många olika ingredienser som möjligt.

Tävlingarna arrangeras i både en dam- och en herrklass och inleds med flera separata utslagsheat (kvalomgångar) följt av semifinaler och avslutas med spännande finaler.

Bakom båt

Åkarens prestation bedöms av tre domare som sitter i dragbåten. Både de tekniska och artistiska aspekterna bedöms och högst poäng får den som bäst utför de svåraste och snyggaste tricken med så hög höjd som möjligt. Ett varierat och intensivt tävlingsprogram med både rotationstrick, grepp och volter ger höga poäng av domarna. Ett väl komponerat tävlingsåk ska således innehålla så många olika ingredienser som möjligt.

Tävlingssträckans utformning

Själva tävlingssträckan markeras med en startboj och en slutboj med ett avstånd dessa emellan på 370-400 meter. Vid detta SM kommer en transportsträcka på ca 50 – 100 meter att läggas in mitt i tävlingssträckan för transportåkning under bro. Bojarna får inte vara högre än 50 cm över vattenytan och färgen på dessa ska vara orange, rosa eller röd. I tillägg består tävlingssträckan av ytterligare två bojar av samma storlek, så kallade cut-off bojar. Dessa placeras mellan start- och slutbojarna och det är överdomarens uppgift att tillsammans med båtföraren bestämma placeringen.

Fakta

Svenska Vattenskidförbundet bildades lördagen den 12 maj 1962. Vid Riksidrottsmötet den 24 november 1962 invaldes Svenska Vattenskidförbundet i Riksidrottsförbundet och antalet medlemsklubbar var 8 stycken den 31 december 1962. Inofficiellt SM arrangerades för första gången i Fengersfors 12–15 juli 1962. Arrangörsklubbar var Fengersfors och Karlstads Vattenskidklubbar under ledning av bröderna Richter.

I mars 2010 beslutade förbundsmötet att byta namn på förbundet. SVF blev SVWF (Svenska Vattenskid- & Wakeboard Förbundet). SVWF är verksamt och har framgångsrika landslag som tävlar internationellt inom flera av disciplinerna inom sporten (vattenskidor, wakeboard, barfota, funktionshämmade-vattenskidor).

SVWF avhåller olika utbildningar såsom domarutbildningar, båtförarkurser och tränarutbildningar.

Årligen arrangeras Svenska Mästerskap inom olika discipliner och klasser. SVWF har en stark förankring i det Europiska vattenskid- & wakeboardförbundet och har en stab av domare med exceptionell hög kompetens och med internationell behörighet att döma både EM & VM mästerskap. SVWF arrangerar även internationella mästerskap och avhöll bland annat EM 2013 för juniorer i vattenskidor & EM 2013 wakeboard, kabel. SVWF har genom åren haft många stora internationella framgångar genom bland andra Caroline Djupsjö, Michaela DeWaern och Caroline Jansson.

SVWF består av drygt 8000 medlemmar fördelade i 66 klubbar och fem distrikt (februari 2020).

Visste du att…

  • Ca 30 miljoner människor runt om i världen åker årligen och regelbundet både wakeboard och vattenskidor. Vattenskidor som sport var inkluderat vid OS 1972.
  • Det arrangeras årligen Svenska Mästerskap och Sverige har ett landslag som framgångsrikt tävlar internationellt.
  • De mest aktiva föreningarna i Sverige är belägna i Halmstad, Bromölla, Linköping och naturligtvis i Västerås.
  • Trots en begränsad säsong med relativt kallt väder och vatten har Sverige under mer än 20 år fostrat en rad Europa- och världsmästare inom disciplinerna wakeboard och wakeskate bakom kabel samt wakeboard och wakeskate bakom båt.
  • Genom åren har landslagsåkare som Caroline Jansson (världsmästare 1999–2000), Robert Gustafsson (EM-brons Wakeskate 2006), Filippa Günther (VM-brons 2007), Ted Forslund (EM-brons Wakeskate 2007) och Michaela de Waern (EM-guld 2008–2009 och VM-silver 2009) banat väg för dagens elitåkare.
  • Caroline Djupsjö tillhör med sina 4 EM-guld, 3 VM-medaljer, vinnare av US Open samt en silvermedalj vid US Masters 2021 en av vår sports absolut största stjärnor.
  • Med ett VM-guld och ett EM-brons är Alexander Helander Sveriges idag absolut bästa aktiva PARA Wakeboardatlet.
  • Albin Randow är med sitt EM-brons 2022 Sveriges idag främsta manliga wakeboardutövare.