X-trial körs med motorcykel på en bana uppbyggd av konstgjorda hinder, så kallade sektioner. Sporten handlar om balans, inte om fart.

X-trial

Så går det till

X-trial körs med motorcykel på en bana uppbyggd av konstgjorda hinder, så kallade sektioner. Sporten handlar inte om fart utan balans. Det gäller för förarna att ta sig fram genom sektionerna utan att sätta ner fötterna. Varje fotnedsättning genererar en prick och den med minst antal prickar vinner.

Tävlingen börjar med en kvalomgång där förarna kör fyra sektioner var två gånger. De sex bästa går vidare till huvudtävlingen. Huvudtävlingen inleds med en semifinal där man börjar man med en parallellsektion där förarna kör mot varandra. Sedan körs fyra vanliga sektioner. De fyra bästa förarna går sedan vidare och gör upp om SM-guldet i ytterligare en omgång i parallellsektionen för att sedan avsluta med tre vanliga sektioner.

Varje förare tillåts ha en så kallad ”minder” med sig i sektionerna. De har i uppgift att fånga både förare och motorcykel om det skulle behövas.

Visste du att

  • SM i X-trial  kördes för första gången i samband med SM-veckan i Sundsvall 2011.
  • En trialmotorcykel väger ca 80 kg.
  • SM i X-Trial var en av publikfavoriterna senast SM Veckan kördes i Piteå.