Mästerskapet i slalom drar igång under lördagen. Foto: Bildbyrån

Mästerskap i elva idrotter är igång under dagen. Bland annat blir det rafflande tävlingar i skidskytte och intensiva heat med höga hopp på SM i stadioncross.

Slalom kommer från norskans slalåm och betyder ungefär sluttande spår. Sverige har en stark tradition i grenen och på SM ställer många duktiga åkare upp.

Bland andra finns den rutinerade åkaren Anna Swenn Larsson på plats. Hon ställs mot unga stjärnskott som Astrid Hedin från Sundsvalls SLK och Lina Gustafsson från Karlstads SLK. De har båda fina säsonger i ryggen med bra prestationer på ungdoms-OS. Tävlingarna drar igång kl. 09.00 i Storklinten.

Armbrytning i värdsklass väntar i Luleå Energi Arena. Foto: Bildbyrån

Brottning har ofta beskrivits som världens äldsta idrott. Men frågan är om det inte finns en utmanare i armbrytning?

En match i armbrytning går fort. För det mesta är det över på någon sekund. Idrotten är ny i Sverige men det finns redan runt 1000 licenserade armbrytare i landet. På kort tid har Sverige också blivit en av världens ledande nationer. kl. 09.00 drar SM igång i Luleå Energi Arena.

Mona Brorsson gör sina sista lopp i karriären under SM-veckan. Foto: Bildbyrån

SM i skidskytte startar kl. 10.15 på Pagla Skidstadion. Stora delar av a-landslaget finns med i startlistorna. På herrsidan finns bland andra Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin på plats. I damernas lopp blir det en kamp mellan bland andra Elvira Öberg, Hanna Öberg och Mona Brorsson. Den sistnämnda gör sina sista tävlingar i en lång och framgångsrik karriär nu under SM-veckan.

Det blir också extra spännande att se nästa generations skidskyttestjärnor tävla. Är det någon skräll på gång i skidspåren?

Puckelpist blandar extrem skidåkning med akrobatik. Det är en domardömd OS-gren som går ut på att åka bra, snyggt och fort ner för backen. Kl. 11.35 drar mästerskapet igång i Storklinten, Boden. Håll extra koll på Nicolina Stenkula från Landskrona Ski Club. Hon är regerande svensk mästare i singelpuckel och kom på andra plats i parallellpuckel i fjol. Hon utmanas bland andra av Moa Gustafson från Värmdö Freestyle MT. Gustafson är regerande svensk mästare i parallellpuckel och slutade på andraplats i singelpuckel i fjol.

På herrsidan är Albin Holmgren från Åre SLK regerande mästare i parallellpuckel. Han utmanas bland andra av klubbkompisen Emil Holmgren.

Stadioncross är en av SM-veckans mer extrema idrotter. Foto: Bildbyrån

Stadioncross är en variant av skotercross. Den stora skillnaden är att banan är betydligt mindre och mer extrem. Det blir korta intensiva heat med höga hopp. Den korta banan gör att publiken får en bra översikt och ser precis allt av den actionfyllda tävlingen. Kl. 13.00 drar mästerskapet i stadioncross igång på Sunderby Idrottsplats.

Missa inte heller
09.00–21.00 Styrkelyft, Luleå Energi Arena
10.00–12.00 Draghund (nordisk stil lina), Ormberget, Luleå
11.00–18.00 Taekwondo, Luleå Energi Arena
11.30–14.30 Alpinrodel, Ormberget Luleå
12.00–18.00 Fäktning, Kronanhallen Luleå
13.30–14.10 Ländskidor para – 5km fristil, Pagla skidstation, Boden

Så sänder SVT från SM-veckan