SM-veckan vinter i Piteå blir av enligt plan. SM-veckans styrgrupp gav igår klartecken för ett genomförande i och med beskedet att pandemirestriktionerna hävs. Det blir första gången sedan pandemin slog till som SM-veckan arrangeras igen. 

SM-veckan har ställts in fyra gånger under pandemin: Luleå/Boden vinter 2020, Halmstad sommar 2020, Borås vinter 2021, Halmstad sommar 2021. Men nu kommer det bli en SM-vecka igen. SM-veckan vinter i Piteå arrangeras 23 – 28 mars med 16 idrotter på programmet.

– Efter fyra inställda SM-veckor på två år kan vi äntligen få genomföra en SM-vecka igen. Det är lika efterlängtat som viktigt att vi återigen kan visa upp idrottsrörelsens mångfald och bredd samtidigt som vi kan bjuda på högklassig idrottsunderhållning, säger Maria Hallberg, projektledare SM-veckan, Riksidrottsförbundet.

Den senaste SM-veckan vinter genomfördes i Sundsvall 2019, då evenemanget firade 10 år. Sedan dess har pandemin satt käppar i hjulet för ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang.

– Att SM-veckan gör sin comeback i Piteå är naturligtvis extra roligt. Beskedet att restriktionerna hävs gör att vi kan planera vidare och siktar nu in oss på att skapa en mästerlig folkfest i Piteå, säger Per Lenndin, lokal projektledare för SM-veckan i Piteå.

Parterna för SM-veckan i Piteå följer noga utvecklingen samt har en nära dialog med det lokala smittskyddet. SM-veckan ska vara ett tryggt och säkert evenemang för både deltagare och besökare.

– Det faktum att restriktionerna i stora delar nu kan tas bort underlättar ju betydligt för arrangemanget av SM-veckan, vilket verkligen är kul. Samtidigt måste vi alla, arrangörer, deltagare och publik sannolikt fortfarande förhålla oss till pandemin och de allmänna råden – att stanna hemma om man är sjuk. Beroende på smittläget, bör kanske de som saknar immunitet och inte vaccinerat sig röra sig försiktigt där det samlas mycket folk, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare region Norrbotten.


SM-mössan – entré till alla idrotter

SM-mössan användes för första gången i Piteå 2016 och blev en stor succé. Mössan som kostar 295 kr fungerar som entrébiljett till alla idrotter och vinsten går tillbaka till föreningslivet. Mössan säljs via föreningar och flera olika försäljningsställen både i Piteå, runt om i Norr- och Västerbotten och via nätet.

Köp SM-mössan här