Alpinrodel

Mästerskap i nio idrotter pågår under lördagen. Bland annat: längdskidåkningens rafflande sprint och högintensiva heat på SM i stadioncross.

Alpinrodel har sitt ursprung i den från OS mer kända banrodeln. Det går utför och det går snabbt! Kl. 08.30 drar SM i gång på Lindbäcksstadion. Håll extra koll på Tove Olofsson och Christopher Fladvad från Umeå Rodelklubb som är regerande svenska mästare.

Det blev många häftiga ögonblick på SM i armbrytning under gårdagen. Bland annat fick vi se supertalangen Elin Janeheim besegra värdsstjärnan Fia Reisek. Det blev känslosamt i den efterföljande intervjun. Det lär bli fler häftiga dueller i dag under mästerskapets sista dag som drar igång kl. 09.00.

Titta på inslaget från armbrytningen här.

Det blir nästan alltid nya rekord när det tävlas på SM i klassiskt styrkelyft. Mästerskapets sista tävlingsdag startar kl. 09.00 på Pite Havsbad. Håll extra koll på styrkefenomenet Eddie Berglund, han bjuder alltid på spektakulära lyft. Håll även koll på VM-medaljören och publikfavoriten Gustav Hedlund.

Två paraidrotter finns med i SM-veckans program – mattcurling och boccia. De båda mästerskapen avgörs på Norrmalmia med start 09.00 respektive 09.30. Boccia påminner om boule och det handlar om att få dina klot närmare det vita klotet än vad din motspelare lyckas med. Mattcurling spelas inomhus på en nålfiltsmatta och påminner om curling. Teknik, taktik och precision är avgörande egenskaper hos spelarna i bägge idrotterna. Håll koll på Tranan HIK i boccia. Håll koll på Gunni Johansson, Växjö HIF och Nils-Erik Karlsson, Nybro HIF, i mattcurling.

Flera aktiva har blivit tvungna att tacka nej till att delta på SM i skidskytte på grund av covid. Men det lär ändå bli en högklassig tävling på Lindbäcksstadion med start kl. 09.30. I dag handlar det om stafett singel mix, håll extra koll på Peppe Femling och Hanna Öberg som tävlar tillsammans för Piteå Skidskytteklubb.

Få har missat Charlotte Kallas otroliga prestationer i skidspåren på Lindbäcksstadion. Ett brons och ett guld har det blivit hittills i det som ser ut att bli en sagolik avslutning på karriären. I dag är det dags för sprint. Jonna Sundling från Piteå Elit är solklar favorit på damsidan medan Calle Halfvarsson har goda chanser att vinna herrtävlingen. Kl. 11.00 drar tävlingarna igång.

15.00 utlovas häftiga hopp och otroliga på mästerskapet i stadioncross (snöskoter). Det blir inte en lugn stund i de här loppen. Håll extra koll på den välmeriterade hemmaåkaren Petter Nårsa.

Missa inte heller:
15.30–17.00: Skidorientering finaler

Till SVT Play