– Det är en omfattande genomlysning av hela evenemanget ur ett hållbarhetsperspektiv och vi är både stolta och glada att SM-veckan Piteå nu är godkänt och certifierat som ett hållbart evenemang, säger Johanna Brändström, biträdande lokal projektledare SM-veckan Piteå.
Certifiering Greentime
För att nå certifieringen måste arrangörer uppnå ett antal hållbarhetskrav i certifieringsprocessens planeringsverktyg. När arrangören arbetat klart med frågorna i planeringsverktyget kopplas en oberoende revisor in som granskar svaren. Om de obligatoriska kraven i verktyget uppnås får arrangören godkänt och nyttjanderätt till certifieringslogotypen Certifierat Hållbart Evenemang. En platskontroll genomförs under evenemanget och därefter får arrangören ett protokoll med iakttagelser och förbättringsförslag.
– Att SM-veckan Piteå uppnått certifieringen hoppas vi ger positiva ringar på vattnet så att både besökare och deltagare kan ta med sig något hem i sin vardag för att påskynda omställningen till det hållbara samhället. Arrangören har gjort ett gediget arbete med att säkerställa och pusha andra aktörer till att agera mer hållbart, säger Simon Strandvik VD på Greentime.
SM-veckan Piteå serverar schysst kaffe
Piteå kommun är diplomerad Fairtrade City sedan 2009, det är en diplomering för kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Som en del i det arbetet kommer allt kaffe som serveras till gäster, funktionärer och tävlande under SM-veckan i Piteå att vara Fairtradekaffe.
Diplomeringen Fairtrade City sköts av organisationen Rättvisemärkt och syftar till att öka kännedomen om rättvis handel och efterfrågan av varor som har blivit producerade med respekt för mänskliga rättigheter i enlighet med Agenda 2030.