SM-veckan är över för den här gången. Vinterveckan i Skövde blev den sydligaste någonsin. Över 100 guldmedaljer delades ut och totalt blev det 145 timmars tävlande i 16 idrotter.

Veckan började i skidspåren. Många av landslagsåkarna i längd valde att stå över SM för att delta på världscupen. Men det finns stor bredd i toppen i Sverige och det blev rafflande tävlingar hela veckan.

Elina Rönnlund från IFK Umeå lär sent glömma tävlingarna i Skövde. I den inledande sprinten blev en felåkning kostsam. Den formstarka åkaren försvann redan i kvarten. Revanschen kom redan dagen efter då det blev guld på 10 km, före Falunåkaren Moa Ilar. Succén fullbordades på mästerskapets sista dag med guld i stafetten.

Elina Rönnlund under stafetten. Foto: Bildbyrån

På SM-veckan finns alltid nya inslag i programmet. Den här gången var det simulatorgolf och e-cycling som var med för första gången. Mixen mellan verklighet och digitalt kan säkert bli aktuell även för fler idrotter i framtiden.

För första gången hölls ett RM i parabänkpress. Det blev också ett historiskt första svenskt rekord i grenen. Ali Abou Gabied stod för den banbrytande bedriften.

– Man blir inspirerad bara av att vara i närheten av honom, sa SVT Sports expert i sändningen.

Ali Abou Gabied efter rekordlyftet. Foto: Bildbyrån

Innan SM-veckan i Skövde var det 19 år sedan ett alpint SM hölls i södra Sverige. Tävlingarna i Billingen, mitt i stan, visade att det inte ska behöva dröja lika länge igen – succé för det välbesökta mästerskapet. Hör mer om förberedelserna inför SM i parallellslalom i klippet nedanför.

Det var tufft läge för arrangörerna på Falköpings motorstadion inför veckan. Det milda vädret ledde till beslutet att byta vinterdäck till sommardäck och isunderlag till grus. I efterhand ett lyckat vägval.

– Var inte det här en av de bästa sprinterna? Roligt och varierande, frågade SVT Sports expert Jonas Kruse en av segrarna i sändningen.

SM i rallysprint – på grus. Foto: Bildbyrån

SVT Sport sände cirka 60 timmar från Skövde under veckan och 110 ackrediterade från press och media bevakade på plats.

Vill du återuppleva SM-veckan i Skövde finns alla sändningar på SVT Play. På SM-veckans sociala medier kan du också se tillbaka på hur SM-veckan i Skövde var.

 

Deltagare tävlar i tiodans under SM-veckan. Foto: Bildbyrån

Nu lämnar Skövde över stafettpinnen till Umeå som arrangerar sommarveckan. Därefter är det dags för SM-veckan vinter i Luleå och Boden.