Världens äldsta idrott och har fostrat fler olympiska medaljörer än någon annan svensk idrott. Samtliga tre olympiska grenar finns med på programmet: fristil herrar, grekisk-romersk stil herrar och fristil damer.

Så fungerar det

Brottning delas upp i två stilar: grekisk-romersk stil och fristil. Kvinnor tävlar alltid i fristil, vilket innebär att man får ta grepp under höften och runt benen. Män kan tävla i båda stilarna. I huvudsak går brottning ut på att den tävlande ska försöka tvinga ner sin motståndare på rygg, vilket innebär omedelbar seger i matchen, det kallas för fall.

En brottare kan också vinna en match genom att försöka få poäng. Det kan man få från kast, grepp och fasthållningar och vinnaren koras när de två perioderna har avslutats. Fasthållningar och nedtagningar ger oftast 2 poäng, medan kast brukar ge 4 poäng, 2 poäng om kastet inte går igenom helt. Om det är väldigt fint kast kan brottaren få 5 poäng. Brottaren kan också få poäng genom att ge passivitetsvarning till motståndaren. Det kan man få om sin motståndare brottas passivt, till exempel visar greppflykt, det kan ge 1-2 poäng. Matcher kan vinnas på flera olika sätt: poängseger, teknisk överlägsenhet, fall eller diskvalificering.

Vid vinst genom teknisk överlägsenhet gäller det i grekisk-romersk stil att vinna med 8 poängs marginal till exempel 8-0 eller 12-4. I fristil gäller 10 poängs marginal till exempel 10-0 eller 17-7.

Fakta

Brottning är en av världens äldsta idrotter och har fostrat fler olympiska medaljörer än någon annan svensk idrott. Samtliga tre olympiska grenar finns med på programmet under SM-veckan: fristil herrar, grekisk-romersk stil herrar och fristil damer.

Totalt 22 viktklasser, 12 på lördagen och 10 på söndagen. Samtliga grenar är representerade båda tävlingsdagarna, med rena finalpass eftermiddag/kväll.

Visste du att

  • Brottning är en av de äldsta formerna av tävling och kraftmätning man känner till och de flesta kulturer har utvecklat någon form av brottning.
  • I det antika Grekland och Rom utövades en form av brottning som var en gren i de antika olympiska spelen. Dagens grekisk-romerska stil räknar sina anor från den tidens brottning.

Håll koll på

SM är första uttagningstävlingen inför EM i vår och flera riktigt vassa kamper väntas.

På damsidan finns Jonna Malmgren, regerande europamästare i 53-kilosklassen och en av två brottare som fått en EM-biljett.
Johanna Lindborg i 62-kilosklassen, EM-medaljör 2020 och rankad 10:a i världen. Nora Svensson och Caroline Kvist som båda tog medalj vid fjolårets U20-EM, samt tidigare Europamästaren för juniorer Tindra Sjöberg.

På herrsidan är Albin Olofsson klar för EM i 77-kilosklassen, femma vid fjolårets EM och regerande svensk mästare i 821-kilosklassen. Där finns Lukas Ahlgren, som tog brons på U23-VM i höstas och vann SM 2021.

I 97-kilosklassen finns rutinerade Aleksandar Stjepanetic och Oskar Johansson, som  utmanas av 20-årige Måns Klostermann, bronsmedaljör vid fjolårets U20-EM.

I herrarnas fristil, som i Sverige är den mindre av brottningens två grenar, står inga EM-platser på spel men vi kan trots det se fram emot rafflande uppgörelser i flera av viktklasserna. Flera av förhandsfavoriterna saknar svenskt medborgarskap och efter krigets intåg i Ukraina kan vi också vänta oss ett flertal ukrainska namn i startlistorna, då Ukraina är en stark fristilsnation och många brottare har tagits emot av svenska klubbar under året.