I Norden finns en lång tradition när det gäller att köra och tävla med draghundar. På SM-veckan tävlar  man i nordisk stil, combined, pulka och släde (fyrspann). Alla hundar kan användas som draghundar men olika raser har olika förutsättningar. Det används därför en gruppindelning A, B och C i alla stilar för att man ska kunna tävla på lika villkor.

Deltagarna startar i draghund combined under dag 3 av SM-veckan

Så går det till

Nordisk stil linkörning innebär att föraren åker skidor i fri stil med hunden kopplad till sig via en lina. Hunden får inte passeras av föraren då sporten bygger på hundens egen vilja att jobba framåt. Tävlingen körs med individuell start (intervallstart). Herrklassen med A-hundar kör 15 km medan övriga klasser kör 10 km.

Pulka innebär att hunden drar en pulka som väger 0,7 gånger hundens vikt för A-hundar och 0,5 för övriga hundar. Föraren åker skidor kopplad till pulkan via en lina och distanserna är samma som vid linkörning.

I combined är gemensam start där hunden drar en pulka som väger 0,5 – 0,7 ggr hundens vikt. Föraren är kopplad med en lina till pulkan. Efter första varvet går ekipagen in för att lämna av pulkan för att sedan åka ytterligare ett var med linkörning.

Släde (fyrspann) inleds med en prolog med individuell start. Sträckan är 7,5 km. Stilen innebär att en förare kör en släde som dras av fyra hundar. Föraren står på slädens medar. Hundarna styrs med kommando från föraren. Tiderna från prologen anger placering i startfältet inför söndagens final som genomförs som masstart. I släde tävlar herrar och damer i samma klass.

Samtliga draghundsklasser är uppdelade på hundgrupper: A-hundar = fågelhundar och övriga hundar (dvs öppen för alla typer även B och C) B-hundar = renrasiga brukshundar, C-hundar = siberian huskie och doberman

Fakta

Att använda hundar för drag har gamla anor. Under guldruschens glada dagar i Alaska var draghundstävlingar mycket populära. I Norden har vi också en lång tradition när det gäller att köra och tävla med draghundar och under senare tid har det vuxit till en stor sport. I Sverige tävlade vi med draghundar redan på 1930-talet. Draghunds­sporten tillhör en av världens snabbast växande idrotter och delas upp på tre olika stilar. Under vinter (på snö): nordisk stil (skidor och pulka) och slädhundsstil. Under barmarkssäsongen gäller barmarkstil: springa, cykla med en hund, köra kickbike med en eller två hundar eller köra vagn med upp till 8 hundar.

Visste du att

  • Svenska Draghundsportförbundet, SDSF, bildades 1987 och blev medlem i Riksidrottsförbundet 1989.
  • SDSF har drygt 110 klubbar anslutna och de finns mellan Höör och Kiruna? Det finns omkring 900 licensierade förare.
  • 1936 genomfördes det första SM:et för draghundar.