I Norden finns en lång tradition av att köra och tävla med draghundar. På SM-veckan finns nordisk stil, combined, pulka och släde, fyrspann, med på programmet. Alla hundar kan användas som draghundar men olika raser har olika förutsättningar. Det används därför en indelning för att alla ska kunna tävla på lika villkor.

Deltagarna startar i draghund combined under dag 3 av SM-veckan

Så går det till

Nordisk stil linkörning (lina) innebär att föraren åker skidor i fri stil med hunden kopplad till sig via en lina. Hunden får inte passeras av föraren då sporten bygger på hundens egen vilja att jobba framåt. Herrklassen med A-hundar kör 15 km medan övriga klasser kör 10 km med individuell start (intervallstart).

Pulka innebär att hunden drar en pulka som väger 0,7 gånger hundens vikt för A-hundar och 0,5 för övriga hundar. Föraren åker skidor kopplad till pulkan via en lina och distanserna är samma som vid linkörning.

I combined drar hunden en pulka som väger 0,5 – 0,7 ggr hundens vikt. Föraren är kopplad med en lina till pulkan. Efter första varvet går ekipagen in för att lämna av pulkan för att sedan åka ytterligare ett var med linkörning. Combined-klassen är masstart.

Inom draghundsporten delas hundar in i tre grupper utifrån raser.
Grupp A: alla hundar
Grupp B: renrasiga hundar utom stående fågelhundar, Dobermann och Siberian Husky.
Grupp C: Dobermann och Siberian Husky.

Fakta

Att använda hundar för drag har gamla anor. Under guldruschens glada dagar i Alaska var draghundstävlingar mycket populära. I Norden har vi också en lång tradition med att köra och tävla med draghundar. Under senare tid har det vuxit till en stor sport. I Sverige tävlade vi med draghundar redan på 1930-talet. Draghunds-sporten tillhör en av världens snabbast växande idrotter och delas upp på tre olika stilar. Under vinter (på snö): nordisk stil (skidor och pulka) och slädhundsstil. Under barmarkssäsongen gäller barmarkstil: springa, cykla med en hund, köra kickbike med en eller två hundar eller köra vagn med upp till 8 hundar.

Visste du att

  • I klasser där hunden drar pulka väger pulkan minst 50 procent av hundens kroppsvikt. Hundar i grupp A drar 70 procent av sin vikt.
  • Svenska Draghundsportförbundet, SDSF, bildades 1987 och blev medlem i Riksidrottsförbundet 1989.
  • SDSF har drygt 110 klubbar anslutna och de finns mellan Höör och Kiruna? Det finns omkring 900 licensierade förare.
  • 1936 genomfördes det första SM:et för draghundar.

Håll koll på

Jessica Häggqvist som på VM förra året tog medalj i alla starter, totalt 4 stycken. Jessica Häggqvist tävlar i samtliga klasser.

Pulka

Jessica Häggqvist har ett VM guld från förra säsongen men kan bli utmanad av Martina Höök som kom på en 6e plats i samma tävling, och som startat denna säsongen bra. I herrklassen kan man ha ett extra öga på Martin Norberg och Tommy Lagerholm som kommer representera Sverige i årets VM som avgör i Åsarna senare i vinter.

Lina

Jessica Häggqvist är regerande världsmästare i klassen men startfältet är fyllt av landslagsåkare som är sugna att visa på formen inför kommande mästerskap. Martin Norberg stod högst upp på pallen följd av Tommy Lagerholm i säsongens första tävling, lyckas han hålla i formen under SM?

Combined

Jessica Häggqvist har ett VM silver i bagaget där Martina Höök kom på en fjärde plats och hon lär vara sugen på medalj av fin valör nu på SM. I herrklassen har Jonas Danvind haft en fin förra säsong som avslutades med en femte plats på VM.