E-cycling eller virtuell cykling har blivit väldigt populärt de senaste åren. En cyklist kan köra mot och med andra cyklister som är uppkopplade på en gemensam plattform. Den största plattformen är Zwift, där anordnas flera event om dagen, dygnet runt, året runt.

Så fungerar det

E-cycling är en publikvänlig idrott. Cyklisten följer en bana på en skärm där motståndet anpassas. Som publik följer man både den virtuella avataren och den fysiska cyklisten. Det går att se puls, watt och information om cyklisten på skärm.

Fakta

E-cycling är en ung sport som har vuxit väldigt snabbt senaste året och marknaden har fullkomligt exploderat. Tour de France har körts virtuellt med direktsändning på Eurosport. Sverige ligger långt fram inom E-cycling och har några av världens bästa cyklister, både på dam- och herrsidan. Svenska cykelförbundet har redan anordnat ett svenskt mästerskap, Swe Cup, där finns flera utmaningar inom landsväg och MTB på Zwift.

 

Visste du att

  • Sverige är väldigt framgångsrika inom E-cycling. Vi har några av världens bästa cyklister inom både dam och herrsidan och just nu tävlar flera damer i absolut högsta världseliten.
  • Zwift är den mest populära plattformen för E-cycling men det finns fler plattformar så som Rouvy, RGT cycling, The Sufferfest, BKool, Veloton, och FulGaz.

Håll koll på

Damer 

Anna Embring, Team Swedish Zwifters

Embring körde bra i VM-kvalet och har övertygat sedan dess, en av de största guldfavoriten i damklassen helt enkelt. Dagsformen är i skrivande stund god; trea i senaste SWE Cup-deltävlingen.

Johanna Tidholm, Skoghalls CK

Här har vi en annan cyklist som ska köra VM. Tidholm har kört bra både i nationella och internationella sammanhang och slog för övrigt Embring i de täta spurtduellen om andraplatsen på den där SWE Cup-deltävlingen.

Anna Svärdström, Echelon Cycling & Triathlon Club

Om de ovanstående är de två största guldfavoriterna får vi inte glömma veteranen Anna Svärdström när det gäller utmanarna. Hon är dubbel bronsmedaljör som pilot med Louise Jannering i Paralympics och var väldigt bra med i VM i E-cycling för ett knappt år sedan. Bäst när det gäller även i Skövde?

Herrar

Martin Härberg, SUMO Cycling Club

Här har vi en cyklist som har visat att han kör mycket bra på RGB-plattformen som ska användas på SM. Ja, Härberg tillhör dem som har övertygat mest även å Zwift och tillhör de största guldkandidaterna i ett mycket starkt och brett startfält på herrsidan.

Johan Norén, Serneke Allebike CK

Den enda herrcyklisten som på egen hand fixade en VM-plats och har sedan det kvalet fortsatt att övertyga, både i SWE Cup och andra sammanhang. Det ska också bli mycket intressant att se vad Norén kan göra på ett SM där han kommer ha hemmastöd i Arena Skövde.

Matthias Wengelin, Länna Sport

Så kul att en av våra bästa och mest rutinerade MTB-cyklister i de traditionella disciplinerna som XCO har kvalat in och tackat ja till att köra SM i E-cycling. Wengelin är verkligen inte främmande att testa nya cykelgrenar då han var i B-final och körde om bronset på SM i pumptrack i Skara i somras. Nu tror vi på medalj, kan bli av ädel valör…