Kyokushinkarate har sina rötter i en filosofi av självförbättring, disciplin och hård fysisk träning.

Så går det till

I Kyokushinkarate utförs sparring ofta under förhållanden som är hårdare än de flesta andra karatestilar och tävlingar för seniorer med fullkontaktsregler innebär möjlighet att testa sina förmågor under mer verkliga förhållanden.

Ett av målen med att träna kyokushinkarate är att stärka och förbättra sin karaktär och personlighet genom att utmana sig själv genom hård träning. Kyokushinkarate har influerat många andra stilar. Fullkontaktsreglerna används av andra stilar, stilar som har sina rötter i kyokushin. Många av de tävlande har även blivit mästare i tävlingar under andra regler där de har visat exceptionell styrka och hög ”fighting spirit”.

Fakta

Kyokushinkai är namnet men idrotten kallas även fullkontaktskarate. Översatt så betyder kyoku yttersta, shin betyder sanning eller verklig och kai betyder att förenas eller gå med. Kyokushinkai blir då i huvudsak, grovt översatt, den yttersta sanningens sammanslutning.

Detta har inte så mycket att göra med den västerländska betydelsen av sanning utan det är mer sammankopplat med bushido, krigarens väg eller krigarens dygd som är det japanska ordet för den hederskodex som samurajerna följde, vilket innebär att upptäcka sin egen inre karaktär (sanningen) när man sätts på prov.

Visste du att…

Det idag existerar ett flertal olika stilar av karate. De olika stilarna skiljer sig olika mycket åt men alla har specifika särdrag.