Simulatorgolf spelas inomhus där spelarna slår mot en skärm och slagen registreras av ett lasersystem. Simulatorgolf är väldigt publikvänlig då du som åskådare får flyga med bollen, istället för att behöva förflytta dig fysiskt mellan banans hål.

Så fungerar det

Simulatorgolf är golf spelad inomhus där spelarna slår mot en skärm och slagen registreras av ett lasersystem. På SM-veckan används systemet TrackMan.
På SM-veckan avgörs två grenar inom simulatorgolf: spel på bana och duell.
Spel på bana är som att spela på en klassisk 18-hålsbana.
Duell är en tävling där spelarna möts i en match över 18 slag från 18 olika avstånd. Varje avstånd är enskild duell och den som vinner flest dueller vinner matchen.
När spelaren ställer sig för att slå ut, simuleras banan på Barsebäck. Skillnaden vid simulatorgolf och den golf du ser på TV är att när bollen träffar skärmen övergår bilden till att flyga med bollen tills den landat och stannat. Du som åskådare får flyga med bollen. Simulatorgolf är en bra publiksport med andra ord.

Fakta

Golf är Sveriges tredje största idrott med 536 203 medlemskap i 448 golfklubbar. När golf i Skövde i februari gör debut som vinteridrott vid SM veckan är det simulatorgolf som står på programmet.
Simulatorgolf har växt i Sverige de senaste 2–3 åren och vid Svenska Golfförbundets årsmöte 2022 gjordes ett tillägg i förbundets stadgar för att inkluderas simulatorgolf i golfsporten.
2021 genomfördes den första professionella tävlingen i Sverige och 2022 genomfördes det första mästerskapet när Junior SM avgjordes.

NEXT Golf Tour Powered by TrackMan som är en virtuell mixad internationell professionell tour där damer och herrar spelar mot varandra. Den första tävlingen startade i januari 2023 och Sverige är där tredje största nation med 24 spelare till start.

Visste du att

TGL – Tomorrow Golf League är ett samarbete mellan PGA Tour och två spelare, Tiger Woods och Rory McIlroy. Detta kommer att avgöras inomhus i en arena och den första tävlingen planeras till januari 2024. Redan klara spelare är utöver Woods och McIllroy även John Rahm och Justin Thomas.

Håll koll på

Para
Inte mindre än sex av åtta spelare i paraklassen är rankade topp-100 i världen på WR4GD – World Ranking for Golfers with Disability.
Tidigare världsettan Johan Kammerstad är 10:a på WR4DG och högst rankade av de spelare som i Skövde Arena kommer att göra upp om SM-medaljer.
Felix Norrman tog silver i U.S. Adaptive Open avgjordes på Pinehurst Resort 2022.
Joakim Björkman bröt ny mark när han under 2021 som förste svenske paragolfare tog steget över som proffs.

Herrar
Felix Pålson
och Jesper Sandborg har båda två erfarenhet från spel på European Challenge Tour.  De är också båda med i toppen vid första tävlingen av nystartade virtuella NEXT Golf Tour.
Jonas Gullberg som segrade i SM-kvalet har spelat en del på den nordiska Nordic Golf League.

Damer
Kajsalotta Svarvar tog medalj på EM säsongen 2022 och var med i det svenska flicklandlag som tog silver vid lag-EM på Island. Hon vann amatörkvalet till den svenska Europatourtävlingen Scandinavian Mixed där Linn Grant vann.
Alice Johansson
som är yngst i startfältet tillsammans med Kajsalotta har också internationell erfarenhet från spel med flicklandalaget under året.

I damklassen finns också den enda hemmaspelaren vid årets SM, Elin Eriksson som representerar Skövde Golfklubb.