Armbrytning är en så urgammal företeelse världen runt att det är svårt att spåra dess ursprung. Alla har en relation till det som kraftmätning och alla har nog provat det i någon form.

Så går det till

Inom armbrytning tävlar man i viktklasser, uppdelad på såväl höger som vänster arm som på herr och dam. Först tävlar samtliga vänsterklasser, och sen samtliga högerklasser. Inom respektive klass tävlas det i elimineringsstege där en första förlust leder till nedflyttning till återkvalsstegen, och den andra förlusten innebär att man helt elimineras. Stegarna fortgår fram till endast två återstående tävlande, en obesegrad, och en som kommer via återkvalsstegen med en förlust till finalen. Vinner den tävlande från återkvalsstegen så blir det ytterligare en direkt avgörande final, då finalisterna då hamnar med en förlust var. Vinner däremot den obesegrade den första finalmatchen så är segern klar. Tävlingarna består av dels kvalificeringsomgångarna under dagen och dels finalerna i ett separat pass.

Fakta

Modern tävlingsarmbrytning sker stående vid särskilda bord, där domare styr startläget i detalj, på millimetern. Efter startkommandot är i princip allt tillåtet för att få ner motståndarens arm, utom att lyfta sin egen armbåge från bordskudden. Blir du nertvingad till målkudden av motståndaren, eller får två fouler genom att lyfta armbågen förlorar du matchen. Armbrytning är den perfekta kombinationen av kraft- och kampsport, där det är omöjligt att skilja teknik från styrka. Det är 100 procent av vardera.

Visste du att…

…utöver de öppna seniorklasserna på SM-veckan avgörs även SM i U15-, U18- och U21-klasser samt veteranklasser, inom armbrytning kallad master

…Sverige är en av världens fem bästa nationer i armbrytning

…är medlemmar i Svenska Budo & Kampsportsförbundet