Umeå är en ung, progressiv och kreativ stad som älskar sport. Umeå var värdstad för SM-veckan vinter 2014, däremot är det första gången som Umeå arrangerar sommarveckan. Vi är både stolta och glada över att återigen få bjuda till in ett av Sveriges största idrottsevenemang!

I Umeå finns det bästa av två världar – både natur och storstadspuls. Staden vibrerar av kreativitet och har både ett starkt kulturliv och är en stark idrottsstad samtidigt som du har naturen bakom knuten när du behöver stilla ditt sinne.

Varmt välkommen till Umeå!

Sveriges bästa idrottsstad flera år i rad

För tredje gången på fyra år har Umeå blivit utsedd till Sveriges bästa idrottsstad (2018, 2020 och 2021) tack vare vår elit- och breddidrott. Vilket idrott, lag eller klubb du tillhör spelar mindre roll. Vi tror på bredd och möjligheter till alla – fria tyglar att hitta sin grej. I staden ligger Umeå universitet med idrottshögskola. Här samlas all idrottsrelaterad utbildning, forskning och samverkan vid Umeå universitet. Eftersom det är ett Riksidrottsuniversitet finns det möjlighet att kombinera elitidrott med högre utbildning, så kallad dubbel karriär, inom idrott och akademi.

Bubblande mat- och kulturliv

2014 blev Umeå utsedd till Europas kulturhuvudstad och bjuder idag på allt från klassisk opera till prisvinnande hiphop, Sveriges första kvinnohistoriska museum, ett världens mest hyllade bildmuseum, litteratur-, jazz-, och filmfestivaler. Umeå är även en fantastisk matstad. Här möts du av högkvalitativ mat och service som skapar starka matminnen. Restaurangerna jobbar med ett stort hållbarhetsfokus med egen odlat, säsongsbetonat och ekologiskt. De flesta restauranger, oavsett inriktning, använder med förkärlek råvaror från vår del av landet såsom ren och älg, röding, sik och hjortron. Västerbottensost, Vindelnrökt sidfläsk och Brännlands iscider är bara några exempel på omtyckta produkter från vårt område.

 

Naturupplevelser nära knuten

I Umeå är det lätt att ta sig ut i naturen. Tavelsjöleden på cirka 42 km startar vid Umeälven i centrum och tar dig både förbi grottor, bergstoppar och makalösa vyer. Det finns även ett flertal naturreservat att besöka med trevliga vandringar och vyer. Några kilometer från centrala stan ligger Nydalasjön som är ett fritidsområde där du kan fiska, ta ett dopp, grilla eller för lite livligare aktiviteter kanske besöka äventyrsstigen eller Umelagun som är ett tempererat utomhusbad i anslutning till Nydalabadets strand.