I Sverige är det ca 1,5 miljoner människor som kastar med spö regelbundet, många för att de är intresserade av att bli bättre på att uppleva en härlig fisketur i naturen. Andra för att de vill träna och tävla i Sverige, och några för att de vill försöka bli bäst i världen.

Magnus Hedman kastar fluga under dag 6 av SM-veckan den 4 juli 2015 i Sundsvall.
Magnus Hedman kastar fluga under SM-veckan 2015 i Sundsvall.

I Piteå gör vi något som inte tidigare gjorts, vi kastar utomhus på vintern. Om det blir som vi hoppas så visar sig solen från sin bästa sida, snön runt tävlingsarenan gnistrar och glimmar, och du kan uppleva flugkastning i världsklass från Sveriges elit inom sporten. Flugkastning är en snabbt växande sport och Sverige är väldigt framstående internationellt. På senaste världsmästerskapet 2018 vann Sverige tre guld och flertalet silver och brons. Under SM i Piteå kommer flertalet av regerande världsmästare delta.

Så funkar det

Castingsporten delas in i två discipliner Casting och Flugkastning. I Castingsport kan du i Sverige tävla i totalt nio grenar i Casting och sex grenar i Flugkastning. Vi kastar både på gräs och i vatten.

I Flugkastning kan du tävla i totalt sex grenar med helt vanlig fiskeutrustning. Spöna vi använder är både enhands och tvåhands spön. I flugkastning finns är det fem längdgrenar och en precisionsgren. Tävlingarna kan genomföras både på land och i vatten. På vintern tränar man till stor del inomhus i idrottshallar.

Likt Casting så är sättet man tränar flugkastning på bra för fiskare som vill förbättra sin teknik som mål att bli mer precisionssäker eller helt enkelt kasta längre.

Fakta

Castingsporten är förutom en tävlingssport också lämplig för fiskaren för att träna sin kastteknik.

Castingförbundet arbetar för att fler som gillar att kasta med spö ska komma närmre sitt perfekta kast, Det Perfekta Kastet handlar om känslor och är olika för alla, det kan vara när du vinner en guldmedalj, träffar precis där fisken nyss visade sin fena, när du och din familj står i trädgården och utmanar varandra i precisionskast eller kanske när allt faller på plats och dina timmar med träning ger resultat på tävlingsarenan eller under fisketuren.

Alla som älskar att kasta med spö är välkomna att ta del av Castingförbundets erbjudanden och uppleva känslan av det perfekta Kastet.

Visste du att

  • Sveriges första officiella flugkastningstävling arrangerades i Piteå.
  • Två av regerande världsmästare tillhör Piteå Sportfiskeklubb.
  • Det är 1,7 miljoner människor som kastar med spö i Sverige.