Äntligen drar tävlingarna igång! Runt 190 mästare i 25 idrotter ska koras under veckan. Aldrig tidigare har SM-veckan sommar hållits så långt norrut. Värdstaden Umeå arrangerade vinterveckan 2014 men debuterar som arrangör för en sommarvecka. Staden har en stark koppling till idrott och blev utsedd till Sveriges bästa idrottsstad 2018, 2020 och 2021. Med andra ord – mycket goda förutsättningar för en riktig idrottsfest.

Kl. 09.00 drar SM i boule igång på Rådhustorget. Precisionsskytte står på schemat. I grenen ställs de tävlande inför tuffa utmaningar i olika stationer. Håll koll på Jessica Johansson. Hon är en av Sveriges absolut bästa skyttar och tillhör den absoluta världseliten.

Bildtext: SM i boule pågår den 27–28 juni.

Samtidigt drar SM i frisbee allround igång. Allround är en mångkamp i grenarna längd, SCF, discathon, precision, allround discgolf, double disc court och fristil. I dag är det dags för grenarna discgolf (start 09.00) och längd (start kl. 13.30).

Den som har följt SM-veckan ett längre tag kanske minns Niloofar Mosavar Rahmanis världsrekord i längd 2010. Då kastade hon över 160 meter. Sätts det nya rekord i Umeå?

SM i frisbee allround pågår mellan den 27 juni och 1 juli i Umeå.

Sist ut i dagens program är mountainbike XCE kl. 17.00. I den här grenen tävlar man i en bana som är 500–1000 meter lång med varierat underlag. Det är platt, uppför, utför, kurvor, hopp och mycket mer. Åkarna tävlar fyra och fyra i heat.

Bildtext: SM I mountainbike avgörs den 27 juni i Umeå.