SM-veckan går in på näst sista dagen med spännande tävlingar i aquabike, basket 3×3 och skateboardslalom.

Om du gillar elektrisk stämning på läktarna ska du besöka Umeå Energi Arena kl. 10.30. Då drar den första dagen av SM i truppgymnastik igång. Den här idrotten handlar om fart, styrka, akrobatik och lagsamarbete. Laget tävlar i grenarna fristående, tumbling och trampett.

Håll koll på Brommagymnasterna på herrsidan. De har vunnit SM sju av de åtta senaste gångerna.

SM i truppgymnastik avgörs under lördagen och söndagen

Kvalet i cricket spelades under gårdagen. I dag är det dags för finaler. Cricket är en av världens största idrotter. Man räknar med att det finns runt 2,5 miljarder fans till den brännbollsliknande sporten.

I Sverige är idrotten fortfarande ganska okänd. Men utvecklingen går snabbt. 2012 fanns det 13 föreningar i landet. I dag finns det 70.

Missa inte finalen på damsidan kl. 10.30 mellan Västerås CC och Alby Zalmi.

I dag är det dags för dam- och herrfinaler i cricket

Kl. 11.00 startar SM i skateboardslalom på Skeppsbron. Den här häftiga idrotten är enormt tekniskt utmanande och ställer stora krav på precision.

Målet är att åka så snabbt som möjligt genom en bana med uppsatta koner utan att röra vid dem. Brädorna är anpassade för att kunna svänga snabbt och tvärt.

Håll extra koll på familjen Hadestrand. De två sönerna Viking och Viktor är rankade 12 och 13 i världen, medan pappa Mikael rankas på plats 24.

Mästerskapet i Skateboardslalom avgörs under dagen

Kl. 11.10 börjar SM i aquabike. Tävlingar i idrotten körs med ståmaskiner (jetski) och sittmaskiner (vattenskoter). Det är en underdrift att säga att det går fort och är intensivt. Håll koll på Emma-Nellie Örtendahl. Hon har vunnit flera guldmedaljer i VM-serien på damsidan och är regerande svensk mästare. Håller hon för favorittrycket även i år?

Kl. 13.30 startar SM i 3×3 basket – en strukturerad form av streetbasket. Lagen anfaller mot samma korg och matcherna pågår i tio minuter eller till att ett av lagen har nått 21 poäng. Den här idrotten växer snabbt och sedan 2018 har Sverige ett landslag både på seniornivå och ungdomsnivå.

Håll koll på Amanda Tivenius som senaste säsongen spelat 5v5 som proffs i Italien men till hösten vänder hem till Sverige för spel i Alvik Basket. Amanda har varit med såväl i landslagstruppen för 3×3 som för 5v5 och förväntas bära sitt lag GNB långt i SM turneringen.

Denzel George som tillvardags spelar i Luleå BC kommer till Umeå och spelar i lag Lallish. Denzel har figurerat i 3×3-landslagssammanhang tidigare och nått semifinal i 3×3 SM 2019 i Malmö.

Missa inte heller att spana in det renodlade damlaget Girl Power i rullstol mixed som har god chans att ta hem SM-guldet.


Missa inte heller:

Dag två av SM i bangolf kl. 09.00

Frisbee allround som fortsätter med grenen SCF kl. 09.00

SM i kampsporten HEMA som startar kl. 09.00

Dag fyra av SM i simning som börjar kl. 09.00 på Navet

SM i kanotpolo som startar kl. 10.00 på Bölesholmarna

Beachvattenpolokvalet som startar kl. 12.00 på Bölesholmarna

Kl. 12.00 startar SM i klättring på IKSU Sport

Finalerna i skateboard street med start kl. 14.30 på Sparken

Kvalet i orientering kl. 16.00 på Nolia

Rullskid-SM i sprint som startar kl. 17.35 på Ersmarksberget


Så sänder SVT Sport från SM-veckan: https://www.svt.se/sport/sm-veckan/guide-allt-om-sommarens-sm-vecka-i-umea

Följ allt som händer via SVT Sports liveflöde: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/folj-vad-som-hander-under-sm-veckan-i-umea