27 juni till 2 juli är det dags för Umeå att hålla SM-veckan sommar. Över ett tjugotal idrotter samlar sammanlagt ett par tusen deltagare till Umeå som ska göra upp om medaljerna. Hela veckan direktsänds i SVT.

Umeå har tidigare hållit i SM-veckan vinter under 2014, men det är första gången som staden får arrangera en sommarvecka.

– Vi kommer att ha 25 stycken SM-tävlingar på plats i Umeå. Tillsammans med våra lokala arrangörsföreningar planerar vi nu för en vecka i idrottens tecken. Vi utlovar härlig stämning och en vecka där det finns något för alla, säger Dan Vähä, Umeås projektledare av SM-veckan 2023.

Fokus på centrum

Centrum kommer att vara huvudevenemangsområdet. Förutom en hel del SM-tävlingar kommer det även att vara en plats för utställare och underhållning.

– Utöver centrum kommer det att finnas ett antal mindre evenemangsområden anpassade för specifika idrotter, exempelvis Ersmarksberget för rullskidor, Bowlingcentrum för bowling eller IKSU för klättring. Det kommer att vara en härlig mix av både idrotter och underhållning som vi erbjuder Umeåbor och tillresta, säger Dan Vähä.

Förutom tävlingar så kommer veckan även bjuda på andra festligheter. Just nu planeras det för prisutdelningar, prova på-idrott, musik, kultur och skönt häng med mat och prat på Skeppsbron. Planeringen pågår för fullt och tanken är att SM-veckan ska kunna erbjuda något för alla.