Det här är SM-veckan

SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang och arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Sveriges Television är sändande bolag. SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 72 specialidrottsförbund vilka representerar upp emot 210 olika idrotter. SM-veckan är en vecka med svenska seniormästerskap i olika idrotter och genomförs varje år, vinter respektive sommar, på olika orter i Sverige.


SM-veckan sommar i Västerås äger rum den 26 – 30 juni. Lögarängen, Färjkajen och Rocklunda är några platser och arenor där tävlingarna kommer att hållas.

Här hittar du dagsprogrammet och vilka idrotter som ska tävla på vilka arenor.

Kontaktpersoner för media (per idrott)


Till dig som är ackrediterad

Hämta ackreditering

Ackrediteringsbrickor hämtas på SM-veckans presscenter på Mälarkrogen, Lögarängsvägen 5, Västerås.
Från tisdag 25 juni kan du hämta din ackreditering.
Kan du inte hämta din ackreditering på angivna tider (se nedan), hör av dig till oss så hittar vi en lösning.

SM-veckans presscenter

SM-veckans officiella presscenter hittar du mitt i händelsernas centrum på Lögarängen på Mälarkrogen, Lögarängsvägen 5, Västerås (mellan punkt 8 och 10 på den bifogade kartan). Du når presscentret via trappen på utsidan, till höger om entrén till restaurangen. Här finns, förutom fika, även arbetsytor med internetuppkoppling och utrymmen för medier att utgå ifrån under tävlingsdagarna samt möjligheter att följa sändningarna.

Öppettider

Tisdag 25 juni: 10.00-16.00
Onsdag 26 juni – söndag 30 juni: kl. 9.00–19.00

Bra att veta – praktisk info

Parkering och transporter

Parkeringar finns på varje arena, märkta press/media. Parkeringstillstånd delas ut vi utlämning av ackreditering (presscentret Mälarkrogen)
Här finns karta över Lögarängsområdet.
Här finns översiktskarta med arenor

Många av tävlingarna genomförs vid Mälaren, på gång- och cykelavstånd från buss- och tågstationen i Västerås City. De arenor som ligger utanför centrum nås enkelt med cykel eller kollektivtrafik. All kollektivtrafik i Västerås är kontantfri. Tänk på att du bara kan betala för en person åt gången om du köper biljett i VL:s app, eller om du blippar ditt betalkort.

Information om vägavstängningar

SM-veckan och Västerås Cityfestival kommer att påverka trafiken Västerås.

Här finns information om hur SM-veckans tävlingar påverkar trafiksituationen i centrala Västerås.


Regler vid rörlig bild

SVT är sändande bolag och äger sändningsrättigheterna för SM-veckan.
Vad som gäller hittar du i bifogad fil (pdf).

Kontaktpersoner idrotterna

Varje deltagande idrott har en medieansvarig som du kan kontakta vid idrottsspecifika frågor, om du vill boka intervju med någon enskild idrottare eller har andra frågar gällande det specifika mästerskapet. Observera att varje idrott också ansvarar sin respektive tävling och vad som gäller för press och media på sin arena under sin tävling. Följ arrangörens riktlinjer och direktiv på plats.
Här hittar du alla kontaktpersonerna. 
 

Start-och resultatlistor

Under rubriken Resultat och tävlingsinfolänkar vi till respektive idrotts tävlingsinformation. På den sidan når du även resultat. I slutet av varje tävlingsdag skickar Riksidrottsförbundet ut en sammanställning över dagens medaljörer, samt publicerar en medaljliga per län.
 

SM-veckans app

Ladda ner SM-veckans app (sök på SM-veckan i App store eller Google Play). Där hittar du program, info om idrotterna, nyheter och karta. Ladda ner SM-veckans app 
 

Bra att veta – idrotterna

Fotoväst krävs på rally och crosskart

För rally och crosskart krävs fotoväst för fotografer. Obligatorisk säkerhetsgenomgång och utdelning av fotoväst sker vid respektive arena/tävling av arrangören.
Vad som gäller för motorsporterna hittar du i bifogad fil (pdf).
 

Möjlighet att träffa seglarna samt fota från båt

Deltagarna i iQFOiL kommer att vara på Lögarängen tillsammans med pressansvarig under följande tider:
Onsdag: 15-16.30
Torsdag: 13-14.30
Fredag: 15.00-16.00
Obs! Tiderna kan ändras på kort varsel på grund av vädret.
Det finns möjlighet att komma ut på vattnet under hela dagarna. Kontakta då Hugo Björklund (073-041 53 31) eller Andreas Vasberg (073-622 02 96) för att synka tid och hämtning.

Fotopositioner på tävlingarna i orientering

För att få tillgång till fotopositioner samt guidning om var du kan se och bevaka tävlingarna i orientering som fotograf, kontakta David Lindgren (070-603 28 03).

Fotopositioner och karta distansritt

Här finns info och karta för distansritten ink fotopositioner för media.
Till kartan

Riktlinjer foto beachvolleyboll

Ska du fotografera klubb-SM i beachvolleyboll får du röra dig utanför sargen som omsluter spelplanen. Under uppvärmning och match får du ej interagera med lagen. Efter avslutad match finns lagen tillgängliga för intervjuer. Pressvärd bistår i att tillgängliggöra efterfrågade spelare. TV-intervjuer med rättighetsägande SVT är prioriterade och går först.

Ackreditering

Om du inte ackrediterad dig ännu så går det bra att göra det i efterhand. Gör det snarast via länken nedan.

Ackreditera dig här

Det är en och samma pressackreditering som gäller för samtliga SM-tävlingar i Västerås.

 


Västerås Cityfestival

27 – 29 juni arrangeras också Västerås Cityfestival, en tredagars stadsfestival mitt i Västerås city. Observera att en pressackreditering för SM-veckan inte gäller på Cityfestivalen. Vill du också bevaka Cityfestivalen kontakta Ann-Sophie Sund, pressansvarig Västerås Cityfestival, på [email protected] 

Har du frågor om Västerås, boende eller upplevelser under din vistelse kan du kontakta Visit Västerås på [email protected]

Välkommen till Västerås och sommarens idrottsfest!

För mer information

Åsa Bergström
Kommunikationsansvarig SM-veckan, Riksidrottsförbundet
[email protected]
072-226 95 00

Jonas Tronêt
Pressansvarig Västerås stad

021-39 11 75