Full fart i citybanan och ett helt nytt inslag i SM-veckans program. Läs mer om vad som händer under den tredje tävlingsdagen i Västerås.

Dagen startar med ett helt nytt inslag i programmet – beachvolley. Idrotten har fått ett stort lyft i Sverige senaste tiden. Inte minst tack vare Sveriges första världsettor David Åhman och Jonatan Hellvig, som har  revolutionerat idrotten med det nya spelkonceptet Swedish Jump Set.

I Västerås är det klubblags-SM som står på schemat. Ingen Hellvig eller Åhman i startlistorna. Men totalt 30 klubblag och 120 spelare anmälde sig till den här premiärupplagan av mästerskapet. Efter kval är det nu åtta herrlag och åtta damlag som gör upp om guldet.

Håll koll på Göteborg Beachvolley Club och 08 Beachvolley Club. De är toppseedade och de två största beachvolleyföreningarna i Sverige. Kl. 09.00 startar mästerskapet på Lögastrand.

På samma plats drar SM i bågskytte igång kl. 09.30. Bågskytte är en av världens äldsta tävlingsidrotter och världens äldsta idrottsförening är faktiskt en brittisk bågskytteklubb.

På SM-veckan tävlar de bästa mixedlagen (som alltså består av en herr- och en damskytt) i den olympiska grenen recurve. På plats finns Sveriges bästa damskyttar utspridda i fyra lag. Christine Bjerendal i lag Lindome är mest känd. Hon har tävlat på tre OS. Men det var Erika Jangnäs i lag Stockholm som var bäst av svenskorna på senaste World Cup-tävlingen.

En viktig del av SM-veckan handlar om att ta idrotten till folket. Kanske blir det som allra tydligast på tävlingarna som avgörs i citybanan. Precis som namnet antyder går bansträckningen rakt genom Västerås.

I dag pågår två mästerskap i banan. Kl. 10.15 startar damernas kortbane-SM i cykel. Här måste utmanarna hålla högt tempo om inte fjolårsmästaren Matilda Frantzich ska försvara sitt guld. Herrarnas lopp startar kl. 12.45. Här kan fjolårsmästaren Hugo Forssell utmana. Men det är heller inte fel att ha ett stort lag på kortdistansen och där är Motala säkert ett hot med flera taktiska kort att spela.

Det andra mästerskapet i citybanan är i rullskidor. I dag är det dags för 15 km masstart.

Visste du att man, precis som på snö, kan ”valla” rullskidor genom att använda olika typer av hjul. På SM får alla åkare låna skidor från samma märke och använda samma hjulserie med långsamma hjul. Det gör att tävlingarna blir mer som att åka på snö.

Herrarnas lopp startar kl. 11.45 medan damernas drar igång kl. 14.15. Håll bland andra koll på Tilde Bångman, Moa Hansson och Linn Sömskar på damsidan.

Så sänder SVT Sport från SM-veckan

Missa inte heller

09.00-18.00 Kanotpolo
10.00-14.00 Segling (iQFOiL)
17.00-21.00 Beachvattenpolo
18.00-20.00 Orientering – Kval