Edvin Lindh tävlar i mountainbike (XCE) på SM-veckan i Umeå 2023. Foto: Bildbyrån

SM-veckan drar igång med ett fullspäckat program. Bland annat blir det bowling i världsklass och spektakulära hopp med wakeboard.

Totalt 147 svenska mästare koras i 28 idrotter under veckan. På den första tävlingsdagen pågår mästerskap i åtta idrotter. Först ut: SM i wakeboard.

Sverige är inte en wakeboardares drömland. Vädret gör säsongen kort men trots det har nationen fostrat en rad världsmästare. Klockan 09.00 drar SM i gång på Färjkajen. Håll extra koll på William Klang på herrsidan. Han är en legend i sporten med bland annat VM-guld på meritlistan. På damsidan är Melanie Staaf en förhandsfavorit. Hon har bland annat vunnit både SM och junior-VM.

Hopprep är en ny tävlingsidrott som har rötterna i USA. Man tävlar i grenarna freestyle och speed. Speed handlar om att göra så många fotisättningar med höger fot som möjligt på en viss tid. I freestyle tävlar man individuellt eller i lag med ett program till musik.  Kl 10.00 drar SM igång i Västerås Arena.

Håll extra koll på Thea Weinitz, Höganäs GF, som är regerande mästare på damsidan. På herrsidan heter den regerande mästaren Svante Bengtsson.

Kl. 12.00 startar lag-SM i bowling på Bellevuestadion. Håll bland annat koll på systrarna Jenny och Cajsa Wegner. På EM 2022 vann Jenny Wegner medalj i samtliga tävlingsklasser. På samma mästerskap knep systern Cajsa tre medaljer varav ett guld. På herrsidan finns bland andra landslagsprofilen Martin Larsen och EM-guldmedaljören Pontus Andersson på plats i Västerås.

Om du gillar spektakulär akrobatik får du inte missa SM i trampolin under veckan. Individuell trampolin, synkron trampolin och dubbel-mini-trampolin står på schemat. Här finns de mest rutinerade gymnasterna på plats. Lina Sjöberg (Upsala GF) gör sitt 13:e SM och Jonas Nordfors (UVGK) tävlar i sitt 16:e mästerskap. Blir rutinen avgörande eller får vi se några nya stjärnor lysa? Den första tävlingsdagen på SM startar kl. 13.00 i Västerås Arena.

Mountainbikeklassen cross country eliminator (XCE) tävlas på en bana som är 500–1000 meter lång. Underlaget är varierande. Det är platt, utför, kurvor, mindre hopp och andra hinder. Konceptet är enkelt – först i mål vinner. Kl. 16.00 börjar SM på Färjkajen. Missa inte att spana in Edvin Lindh som just nu krossar allt motstånd i världscupen.

Så sänder SVT Sport från SM-veckan

Missa inte heller:

10.00-18.00 Boule (precisionskytte), Färjkajen
11.30-20.50 Distansritt
14.00-19.00, Segling (iQFOiL), Lögastrand