Fartfylld action på mästerkapen i motorsport och häftiga dansmoves i den nya OS-sporten. Läs mer om vad som händer i dag på SM-veckan.

Det blir fullt ös på motorstadion under SM-veckans andra tävlingsdag. Mästerskapet i rallysprint samkörs med SM i crosskart och utlovar massor av högoktanig action.

Intresset inför SM-veckan i Västerås har varit historiskt stort och de 50 startplatserna i rallysprint fylldes snabbt. Bland de anmälda finns flera tidigare världsmästare och svenska mästare. Håll bland annat koll på Jari Liiten i rallysprintens 4WD (fyrhjulsdrift). Han vann senast på SM-veckan i Umeå 2023. Den regerande mästaren i 2WD (tvåhjulsdrift) heter Daniel Röjsel. En explosiv åkare som är som gjord för tre kilometer sprint.

Flera duktiga förare har börjat sina karriärer i crosskartklassen. Här bör du hålla koll på Erik Andersson i klassen 650cc. Han leder traditionella SM och utmanas av bland andra forna mästarna Markus Andersson och Noel Eliasson. I klassen Xtreme är Sebastian Enholm favorit och utmanas bland annat av lillasystern Frida Enholm. Kl. 10.00 startar tävlingarna ute på motorstadion.

Visste du att vindsurfing har varit en olympisk sport sedan 1984? I dag finns klassen IQFOiL med i SM-veckans program. Det är en särskild gren som bygger på revolutionerande teknologi. Konstruktionen ser ut som ett flygplan. En större vinge i framdelen av brädan och en mindre vinge där bak gör att hela brädan lyfter ur vattnet när man nått tillräcklig fart. Det gör helt enkelt att allt går en hel del snabbare.

Håll extra koll på Vidar Nyström och Johanna Hjertberg från Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS). Två unga iQFOiL-seglare som båda satsar mot OS och närmar sig världstoppen. Kl. 11.00 startar tävlingsdag två på SM i segling (IQFOiL).

En annan, lite nyare, OS-gren är breaking. Dansgrenen, som i folkmun kallas breakdance, finns med i det olympiska programmet för första gången i Paris i sommar. I dag är har du chansen att få en försmak när SM avgörs i Västerås. Här handlar det bland annat om att dansaren visar upp sin egen stil, personlighet och kreativitet. Samtidigt som den visar upp en hel del häftiga steg. Missa inte mästerskapet som startar kl. 18.10 på Färjkajen.

Så sänder SVT Sport från SM-veckan

Missa inte heller

09.00-17.00
Wakeboard – Kabel

09.30-11.50
Trampolin

12.00-21.00
Kanotpolo

14.00-17.15
Boule (precisionskytte)