Orienteringssprint är en intensiv tävlingsdisciplin som avgörs i stadsmiljö.

Amy Rankka, Linköpings OK, under sprintorienteringen dag 2 av SM-veckan den 30 juni 2015 i Sundsvall.

Så går det till

Löparna i individuell sprint startar i omvänd ordning från kvaltävlingen som avgörs några timmar före finalen. De med bäst kvalresultat startar mot slutet.
Det innebär oftast att de med på förhand störst segerchans troligen finns i slutet av startlistan. Löptiden beräknas till 12-15 minuter och varje orienteringsbana har cirka 20 kontroller. De tävlande startar med en minuts mellanrum. Det gäller för löparna att göra rätt vägval och orientera så snabbt och säkert som möjligt

Sprintstafetten är en mixedstafett med fyra sträckor, två damer och två herrar. En intensiv tävling som avgörs i stadsmiljö där varje sträcka tar cirka 15 minuter. Varje sträcka är en orienteringsbana med cirka 20 kontroller. Det gäller för löparna att göra rätt vägval och orientera så snabbt och säkert som möjligt.

Fakta

Sträckorna/banorna är gafflade, vilket innebär att löparna inte har samma bana och därmed inte bara kan springa efter varandra eller ”haka på” Gafflingen innebär att det på varje sträcka finns ett antal gafflade kontroller där de tävlande kommer att ha olika kontroller. Vilka kontroller som är gafflade vet man inte om på förhand. Under en stafett till exempel, kommer alla lag att ha tagit alla kontroller i samma ordning och det blir därmed rättvist.

Visste du att…

  • Orientering är en sport med gamla anor. Officiellt daterar sig starten för orienteringssporten internationellt till 1897. Då genomfördes en tävling i Norge, närmare bestämt i Nordmarka utanför Oslo.
  • I Sverige genomfördes första tävlingen av Sundbybergs IK den 17 mars 1901. Den första förbundsorienteringen, som mer liknade dagens tävlingsform, arrangerades 1919.
  • Sprintdistansen infördes vid VM 2001 i Finland med svensk seger i herrklassen genom Jimmy Birklin. Första individuella SM-sprinten avgjordes med arena på Råby IP i Västerås 2002.
  • De första sprinttävlingarna avgjordes inte sällan i parkområden med en hel del skogsterräng. Organisationen Park World Tour med bl a Jörgen Mårtensson i ledningen var banbrytande.
  • Sprintstafetten är en ny disciplin inom orientering och arrangerades första gången 2014 på VM.

Håll koll på

Sverige tillhör de absolut bästa nationerna i världen i sprintorientering. Under 2024 avgörs VM i sprint ca 2v efter SM-sprinten i Västerås. Centralort är Edinburgh i Scotland. Vi räknar med att våra världslöpare kommer till Västerås för att få en rejäl genomkörare.