När SM-veckan kommer till Linköping 28 juni – 3 juli bjuds det på riktig folkfest för Linköpingsbor och besökare. Samtidigt som kampen om medaljerna i 32 idrotter pågår, arrangerar Linköpings kommun dessutom TimeOut – SM-festen i Trädgårdsföreningen. Nu presenteras innehållet i programmet.

Under SM-veckan kommer idrottsfesten att märkas över hela Linköping och pulsen kommer att vara särskilt hög i innerstan, där svenska mästerskap i runt 25 av de 32 idrotterna kommer att avgöras. Förutom idrottstävlingar kommer veckan att kryddas med aktiviteter för hela familjen i Trädgårdsföreningen torsdag till lördag, 30 juni – 2 juli. Under eftermiddagarna fylls scenen och hela parken med ett digert program med alltifrån barnaktiviteter, allsång, gympa, cirkus, teater, dansuppvisningar, konserter och mycket annat.

Barnen i fokus

En av de större programpunkterna är Barnens SM-vecka som arrangeras av RF-SISU Östergötland, Stångåstaden och ett 15-tal idrottsföreningar, med syfte att inspirera barn till rörelse och att prova nya idrotter. Barnen får också sitt eget Grand Prix under ledning av CK Hymer, med start och mål på Stora torget. Det kommer också att bjudas på andra tillfällen till rörelse – exempelvis anordnar Friskis och Svettis allt ifrån familjegympa och seniorpass till enkeljympa för personer med funktionsvariation.

– Ett av fokusområdena under SM-veckan är ”Aktiv hela livet” och många av aktiviteterna under TimeOut handlar därför om att inspirera till rörelse, oavsett om du är ung eller gammal. Att kunna bjuda Linköpingsborna på en skön mix av idrott och kultur just i Linköpings egen oas Trädgårdsföreningen känns extra roligt, säger Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör på Linköpings kommun.

På kulturfronten blir det bland annat dansuppvisningar av Kulturskolan, Silent Disco, allsång, maskotrace med populära och lokala figurer, “Kultur-SM” med några av Linköpings museer, cirkusskola, samt läshörna och teater med Linköpings stadsbibliotek. Flera inslag går i hållbarhetens tecken som möjligheten att byta fritidsutrustning hos Stångåstaden, panta direkt i Pantameras pantobil eller träffa Östgötatrafiken och ställa frågor om kollektivtrafik.

Estraden först ut

Varje kväll mellan klockan 19.00 – 21.00 under SM-festen blir det scenuppträdanden av populära artister på stora scenen i Trädgårdsföreningen. Estraden blir första akt ut på torsdagskvällen den 30 juni. Estraden presenteras av arrangörerna bakom Bonfire Festival som går av stapeln i Linköping senare i höst.

Akter för fredagen och lördagen kommer att släppas inom kort.

– Vi har strävat efter att få till en bra mix i programmet och det kommer att bli ett härligt ”häng” i Trädgårdsföreningen under TimeOut SM-festen. Det blir ett perfekt komplement till all idrott som kommer att fylla stan under vecka 26. Vi hoppas att alla Linköpingsbor tar sig ut för att uppleva folkfesten, säger Anders Thorén på Visit Linköping & Co, projektledare för SM-veckan i Linköping.