SM-veckan rivstartar med XCE mountainbike, padel, artistisk gymnastik, boule och speedway.

Padel har haft en raketartad tillväxt i Sverige de senaste åren. Faktum är att Sverige har flest padelbanor per capita i världen. Nu finns idrotten med i SM-veckans program för första gången. Kvalet smygstartade redan i går och fortsätter i dag med start kl. 09.00 på WAP Tornby. Håll extra koll på Amanda Girdo och Anna Åkerberg som är regerande svenska mästare.

På den senaste världscuptävlingen i XCE mountainbike visade de svenska cyklisterna en imponerande bredd på toppen. Edvin Lindh är tillsammans med Anton Olstam och Joel Burman några av favoriterna bland herrarna. På damsidan finns världsstjärnan Ella Holmegård som är favorit. Banan i Linköping ryktas dessutom passa henne utmärkt. Missa inte kampen om medaljerna på Stora Torget. Finalerna drar igång kl. 13.00.

Kl. 13.30 är det dags för grenfinaler i artistisk gymnastik i SAAB Arena. Det här är en olympisk idrott med lång tradition. De kvinnliga gymnasterna tävlar i hopp, barr, bom och fristående medan herrarna tävlar i fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck. Håll koll på David Rumbutis. Han är den första manliga gymnasten att kvala till ett OS på 28 år – ett fenomen!

Boule är en riktig klassiker i SM-veckan-sammanhang. Grenen precisionsskytte har varit med i programmet massor av gånger. Här tävlar man i fem stationer som alla bjuder på olika utmaningar. Maxpoängen är 100 men världsrekordet är 67. Snacka om utmaning. Kvalet startar kl. 16.00 på Stora Torget.

Sveriges tredje största publiksport bakom fotboll och ishockey är varken handboll eller innebandy. Det är speedway. Kl. 18.00 börjar kampen om medaljerna på Linköping Motorstadion. Håll koll bland annat koll på Jacob Thorsell som vann guld både 2019 och 2020.

Visste du att…

… Padel är idag Europas snabbast växande bollsport
… Linköpings kommun har jobbat mot målbilden att den här upplagan av SM-veckan ska bli de mest jämställda någonsin.

Spana in programmet runt SM-veckan 
SM-veckan på SVT Play