Just nu pågår planering och förberedelser för arenor och tävlingsplatser där olika mästerskap ska avgöras under SM-veckan i Linköping i sommar. En av de blivande arenorna kallas Citybanan. Längs den ska det tävlas i rullskidor, paracykel och kortdistanscykling.

SM-veckan engagerar många idrottsföreningar i Linköping. En av dem är cykelklubben Hymer, som ser fram emot att vara med och tävla i och arrangera sommarens stora sportevent i Linköping.

Martina Bergström och Jan Brugård från CK Hymer är laddade inför SM-veckan i sommar. Här står de på Stora torget, ungefär där start och mål på Citybanan kommer vara. Foto: Sofie Berlin
Martina Bergström och Jan Brugård från CK Hymer är laddade inför SM-veckan i sommar. Här står de på Stora torget, ungefär där start och mål på Citybanan kommer vara. Foto: Sofie Berlin

 

– Vi vill vara med och skapa möjligheter på motions- så väl som tävlingsnivå inom cykel. Därför är det väldigt kul att få vara med och arrangera inte bara en, utan tre SM-tävlingar, som del av SM-veckan och det mitt i centrala Linköping dessutom. Jag är nästan lite för peppad. Det här ska bli de bäst arrangerade cykeltävlingarna i SM-veckans historia, säger Jan Brugård, styrelseledamot CK Hymer.

CK Hymer uppger att de har två av Sveriges starkaste lag inom landsvägscykling, både på dam- och herrsidan. Tillsammans kommer de att ställa upp i tävlingarna med ett 15-tal cyklister på kortdistans. Utöver det kommer antagligen några att ställa upp på Mountainbike XCE också. Omkring ett 100-tal medlemmar kommer att ställa upp som funktionärer.

Både nervöst och roligt

Martina Bergström sitter med i styrelsen i CK Hymer och hon tillhör även damernas elitlag. Den kommande säsongen blir hennes första som tävlande.

– Det gör att det känns extra roligt att SM-veckan är hemma i Linköping. Det känns både lite nervöst, men också väldigt roligt. Det jag ser fram emot mest med att cykla på Citybanan är främst att det är på hemmaplan och att det är centralt. Det öppnar upp för mer publik och vägarna känns bekanta att cykla på, säger hon.

CK Hymer är redan i gång med förberedelserna inför SM-veckan. Just nu har de speciellt fokus på att säkerställa att alla tillstånd för cykelbanan ordnas samt att lösningar för tidtagning och omklädningsrum är klara så tidigt som möjligt i processen.

Frihet, fart och gemenskap

Många idrottsföreningar i Linköping samarbetar nu inför SM-veckan.

– Genom arrangemanget har vi kommit närmare flera andra klubbar och då främst Linköpings skidklubb. De kommer att arrangera rullskidor på samma bana som vi använder, så vi har goda anledningar att samordna så mycket vi kan. Det tror jag kommer att vara ett samarbete som båda klubbarna kommer dra nytta av på lång sikt, säger Jan Brugård.

På frågan vad som är tjusningen med cykling säger han.

– Friheten, farten och gemenskapen skulle jag säga. Kanske framförallt gemenskapen. I en cykelklunga så kan den som är starkast för dagen hjälpa de andra med att ta vind eller kanske putta på vid behov, men man har också tid att prata och umgås med varandra och där är ju så klart cykelfikat ett oslagbart måste.

Citybanans sträckning

Citybanans start och mål blir på Stora torget och banan kommer gå Storgatan upp till korsningen Storgatan/Drottninggatan och fortsätta ner och förbi Trädgårdsföreningen. Vid Sankt Larsgatan kommer banan svänga in vid Trädgårdstorget och i korsningen Sankt Larsgatan/Storgatan kommer upploppet mot Stora torget att börja. Eftersom Citybanan kommer ha stor påverkan på trafiken och flöden i city krävs en god planering.

Här är Citybanans sträckning för tävlingarna i rullskidor och paracykel, det kan komma variationer i sträckningen beroende på sport:

Karta: Linköpings kommun
Karta: Linköpings kommun

– Vi arbetar tillsammans med trafikavdelningen på Linköpings kommun, Östgötatrafiken, Räddningstjänsten, Polisen, berörda fastighetsägare och Linköpings innersta för att lösa det så bra som möjligt. Mer information om hur evenemanget påverkar trafiken kommer under våren, säger Claes Lauritsen projektledare Event & Möten, Visit Linköping.

Längs hela Citybanan kommer det att sättas upp staket för att garantera säkerheten för både tävlande, trafikanter och publik. I anslutning till start och mål på Stora torget kommer det att byggas upp läktare, tält, målportal och storbildsskärm.

Intill Citybanan, på Stora torget kommer besökarna också kunna uppleva spännande tävlingar i mountainbike, skateboardslalom och boule. Det kommer även att finnas prova på-aktiviteter.

– Skateboardslalom blir häftigt, där startar man nästan uppe vid stadshuset och kör slalom ner till målet på Stora torget. Vi körde detta på Linköpings stadsfest för några år sedan, det var uppskattat och en härlig stämning, säger Claes Lauritsen.