SM-veckan 2020 i Luleå och Boden ska vara en folkfest för alla. Även utanför idrottsarenorna. Under hela veckan, 25–31 mars, kommer det att arrangeras kostnadsfria aktiviteter i båda städerna, för hela familjen. Det blir kultur, lek, idrott och pyssel både utomhus och inomhus.

I Luleå kommer familjeaktiviteterna att samlas på Strandparkeringen som förvandlas till ett SM-torg och inne i Kulturens hus. I Boden samlas de i Stadsparken, i Pelarsalen i Björken och på SM-torget som är på medborgarplatsen. Vissa aktiviteter kommer att pågå under hela SM-veckan medan vissa föreställningar och aktiviteter kommer att ske vid bestämda tidpunkter.

Det kommer bland annat att bjudas på teaterföreställningar, underhållning och både Bolibompadraken och Sommarskuggan dyker upp. Den som vill kan testa en rörelsebana, pyssla i skaparverkstan eller kanske bygga en egen käpphäst.

– Det blir kultur, lek, idrott och pyssel i en härlig blandning. Det känns som att vi fått till en bra mix av aktiviteter, säger Helena Svanberg, ansvarig för familjeaktiviteterna i Boden.

En av aktiviteterna som SISU Idrottsutbildarna anordnar tillsammans med Riksidrottsförbundet i både Luleå och Boden kommer att vara gagaboll. Det är en uteaktivitet som allt fler grundskoleelever verkar ägna sig åt under rasterna. Många skolor har byggt upp egna gaga-rinkar av lastpallar på skolgårdarna. De, under veckan, SM-pyntade gaga-rinkarna kommer sedan att lottas ut bland de skolor som på något sätt deltar i SM-veckans aktiviteter.

– Vi hoppas att många besöker våra aktiviteter under SM-veckan, det kommer att finnas något för alla. Ta med barn, barnbarn, grannen eller hela familjen och aktivera er tillsammans. Såklart kommer vi även att få besök av SM-kompisen Malmis också, säger Magdalena Malmqvist, ansvarig för familjeaktiviteterna i Luleå.

I Boden kommer Pride att ske under SM-veckan. I samband med Pride-tåget på lördagen så kommer det att erbjudas ansiktsmålning. Under söndagen i Boden arrangerar Friluftsfrämjandet barnens vasalopp.

Öppettider för områdena med familjeaktiviteter i Luleå och Boden*:

Onsdag 25 mars: Klockan 17.00-21.00
Torsdag-lördag 26–28 mars: Klockan 09.00-21.00
Söndag 29 mars: Klockan 09.00-17.00

Exempel på familjeaktiviteter under SM-veckan*

  • Gagaboll
  • Rörelsebana
  • Prova på käpphäst/käpphästtillverkning
  • Skaparverkstad
  • Teatrar
  • Scenframträdanden
  • Pulkabacke
  • Prova på-idrotter

* Med reservation för ändringar.

Ett samlat program för alla familjeaktiviteter och tider kommer närmare SM-veckan.

Skribent: Stina Östman