SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande idrottsevenemang. Nu söker Riksidrottsförbundet (RF) nya värdstäder till både SM-veckan vinter och sommar.

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med Sveriges Television (SVT) som är sändande bolag samt berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. SM-veckan genomförs varje år, vinter respektive sommar. Under en vecka genomförs svenska seniormästerskap i olika idrotter i en och samma stad. SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 72 specialidrottsförbund vilka representerar upp emot 210 olika idrotter (grenar).

Riksidrottsförbundet söker nu nya värdstäder till SM-veckan vinter 2026 och 2027 samt till sommar 2027 och 2028.

– SM-veckan är verkligen ett idrottsevenemang utöver det vanliga. Genom att flytta ut idrotten i det offentliga rummet blir SM-veckan en idrottslig folkfest med något för alla. Vi vet också att SM-veckan bidrar till flera goda effekter på lång sikt och är ett evenemang som blir en angelägenhet för många och bidrar till ett positivt arv, säger Maria Hallberg, evenemangsansvarig SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

Förnyat konceptet

SM-veckan har arrangerats sedan 2009 både vinter och sommar. Tidigare ställdes krav på att kunna arrangeras SM i bansimning för att kunna arrangera SM-veckan sommar. Men konceptet för SM-veckan har förnyats för att öppna upp för att fler städer ska kunna arrangera SM-veckan.

– Sommarveckan framöver kommer fokusera än mer på ett centralt evenemangsområde, där målet är en publik plats i city fyllt med massor av idrott. Förutom att staden ska kunna ta emot ett evenemang av den storlek en SM-vecka innebär så är detta det enda arenakravet för en sommarvecka. Vi har alltså inte längre kravet på en simarena, vilket vi hoppas och tror ska öppna upp för fler värdstäder att kunna ansöka, säger Maria Hallberg.

På SM-veckan vinter fortsätter samarbetet med skidförbundet med kravet på en anläggning godkänd för SM i längdskidor. Förutom en skidstadion ska en värdstad även kunna erbjuda en multisportarena eller motsvarande där ett flertal inomhus-idrotter kan avgöra sina SM-tävlingar.

Ansökningen för värdstäder till SM-veckan vinter samt SM-veckan sommar är öppen.

Sista dag att ansöka till att arrangera SM-veckan vinter 2026 och 2027 är 3 maj 2024. Sista dag att söka värdskap för SM-veckan sommar är 28 juni 2024.

Till ansökan  värdstad vinter

Till ansökan  värdstad sommar