Rugby är en lagsport med fullkontakt som spelas av både män och kvinnor över hela världen med en oval boll på en gräsplan med H-formade mål. Det är en sport som kombinerar fart, styrka, uthållighet och speluppfattning med stora delar teknik och taktik där lagmedlemmarnas färdigheter kompletterar varandra. Det innebär att rugby är en sport för de flesta oavsett fysik och storlek.

Rugby kännetecknas av sin unika värdegrund. Spelarna ska visa ett disciplinerat uppträdande samt ha kontroll vid fysisk kontakt och kamp om bollen. De ska visa ömsesidig respekt för medspelare, motståndare och matchfunktionärer. Då skapas kamratskap samt en känsla för Fair Play.

Växjös Anthony Rafael och Södertäljes Baptiste Desseaux under en match i Rugby 7's mellan Växjö och Södertälje under dag 4 av SM-veckan den 29 juni 2019 i Malmö.

Så går det till

Lagen får poäng genom att lägga ned bollen i målområdet bakom motståndarnas mållinje eller sparka bollen över ribban och mellan målstolparna vid målspark, straffspark eller droppspark (halvvolley) under pågående spel. För försök får laget 5 poäng och möjlighet att sparka en målspark för ytterligare 2 poäng. Straff- och droppspark belönas med 3 poäng vardera.

Laget med flest poäng vid matchtidens slut har vunnit matchen. Vid oavgjort i slutspel blir det förlängning i 5 minuter där laget som först gör poäng har vunnit. Vid oavgjort efter förlängning i finaler så blir det straffsparkar mot mål.

I rugby 7s har varje lag sju spelare på planen och fem avbytare. Varje lag får göra fem byten under varje match i turneringens slutspel. Det innebär att det i Rugby 7s från början finns mycket yta på planen att med snabba spelare anfalla genom motståndarlagets luckor i försvaret. Till skillnad mot Rugby XV som spelas mer genom att tränga igenom försvaret med fysiskt kraftiga spelare.

Öppna spelet
Anfallande spelare får bära, kasta, dribbla eller sparka bollen för att komma över motståndarnas mållinje för att göra poäng. Man får dock inte passa eller tappa bollen framåt med händerna eller sparka bollen till medspelare som står mellan sig och mållinjen.
Om ett lag gör tekniska fel eller mindre regelförseelser så kan domaren ge fördel till motståndarlaget att fortsätta spelet om de har eller erövrar bollen i situationen.
Motståndarna får erövra bollen genom att fånga bollen eller att med armarna, runt bollbärarens överkropp eller ben, tackla omkull dem till marken. Då måste bollbäraren släppa bollen och försvararna får möjlighet att återerövra bollen för att anfalla i stället.
Spelet startas vid varje halvlek och efter poäng med att man sparkar bollen från mittlinjen minst 10 meter in på motståndarlagets planhalva.
Anfallande laget försöker antingen med kraft tränga igenom eller att skapa luckor i motståndarlagets försvar genom att förflytta spelare eller bollen över ytorna på planen för att komma i läge för att göra poäng.

Fasta situationer
Ställklunga döms vid mindre regelförseelser. Då binder lagets forwards ihop med varandra med armarna och trycker mot motståndarnas forwards med axlarna då bollen kastas in mellan de bägge lagen av klunghalven. Forwards i klungan får sedan erövra bollen genom att med fötterna kratsa bollen bakåt ut ur klungan till sitt eget lag för att kunna gå till anfall.
Inkast döms när bollen eller bollbäraren hamnar på eller utanför sidlinjen. Lagens forwards ställer upp i var sitt inkastled bredvid varandra där bollen gick ut och ska försöka erövra bollen i luften med händerna genom att hoppa upp i luften eller lyfta en medspelare då den kastas in mellan de bägge lagen.
Ruck bildar lagens spelare i öppna spelet runt sin tacklade spelare som släppt bollen, genom att med armarna binda ihop sig med varandra och motståndare som försöker erövra bollen för att försvara den och därefter fortsätta anfallet.

Fakta

Rugbyplanen är 70 x 100 meter med målområden utmed kortsidorna (mållinjen) som är 10-22 meter djupa. De 8-10 meter höga rugbymålen står mitt på mållinjerna med en bredd på 5,60 meter mellan de vertikala stolparna och en horisontell ribba på 3 meters höjd. Planen är linjerad tvärs planen med mittlinje, 10-meterslinjer, 22-meterslinjer, mållinjer och död bollinjer. Planen är linjerad längs planen med sidlinjer samt 5- och 15-meterslinjer för inkast.

Matcherna i rugby 7s är korta och spelas med två halvlekar som är 7 minuter långa med 2 minuters halvtidspaus. Under en turneringsdag spelas flera matcher där respektive lag får spela 3-5 matcher.
Turneringarna pågår under en till två dagar med gruppspel och slutspel. Slutspelet delas normalt upp i cup-matcher för placeringarna 1-4, plate-matcher för placeringarna 5-8 och bowl-matcher för placeringarna 9-12.

Rugby spelas med en oval boll av läder eller syntetmaterial som är 28 -30 cm lång och har en diameter på 18-20 cm samt väger 410-460 gram.

Vid tävlingsspel är en rugbyspelare klädd i lagtröja och shorts i slitstarkt material samt strumpor och dobbskor. Spelarna får även ha tandskydd samt mjuka axel-, bröst-och huvudskydd.

En rugbymatch leds av en domare på planen och två assisterande domare vid sidlinjerna.
Straff döms ut över hela planen vid offside, foul play eller upprepade regelförseelser. Felande lag måste då omedelbart backa 10 meter. Icke felande lag kan välja mellan att slå en straffspark på mål för poäng, sparka ut bollen över sidlinjen för att få inkast eller att starta spelet igen och fortsätta anfallet.

Utvisning – gult kort – ger 2 minuter och döms ut för avsiktligt spelförstörande regelbrott och vid straff för upprepade regelförseelser. Utvisning – rött kort – gäller resten av matchen och döms ut efter två gula kort under samma match, vid farligt spel och grov foul play.

Visste du att…

  • Enligt legenden spelades en bollmatch 1823 på internatskolan Rugby i staden med samma namn. Då ska en ung elev med namnet William Webb Ellis helt enkelt ha plockat upp bollen med händerna och sprungit med den i mål!
  • Rugby kan spelas av seniorer som XV (15-manna), 10s (10-manna), 7s (7-manna) eller Touch/Beach (5-manna) med anpassade varianter av reglerna.
  • Spelvarianten Rugby 7s uppfanns i Skottland redan 1883 som ett insamlingsevenemang. Den vänskapliga stämningen från det första evenemanget har behållits och Rugby 7s-turneringarna kännetecknas fortfarande av en uppsluppen karnevalsstämning på läktarna med publik som klär ut sig och har några trevliga dagar medan de hejar fram sina favoritlag.
  • På världsnivå spelas World Rugby Sevens Series. Där möter ett 20-tal dam- och herrlandslag varandra 6-10 gånger per år i olika turneringar runt om i världen.
  • Den Internationella olympiska kommittén röstade 2009 för att inkludera Rugby 7s på programmet. Fijis herrar vann guld i både Rio (2016) och Tokyo (2020). På damsidan har Australien och Nya Zeeland vunnit var sitt OS.
  • Rugby startade i Sverige 1932 och har nu ett 50-tal föreningar som tävlar i de olika varianterna, från Trelleborg i söder till Umeå i norr.
  • Sveriges herr- och damlandslag i Rugby 7s deltar i Rugby Europes Sevens Throphy Series på Europanivå.
  • Svenska mästerskapen i Rugby 7s har arrangerats sedan 1981 och de dominerade föreningarna på herrsidans mästerskapstitlar är Enköping, Vänersborg, Sthlm Exiles och Södertälje. På damsidan så är det Vänersborg, Enköping, Göteborg och Sthlm Exiles som är topplagen.
  • I Östergötland finns det rugbyföreningar i Linköping och Norrköping. Klubbarna har genom decennierna producerat ett stort antal spelare till de olika Rugby 7s-landslagen. Dessutom har Norrköpingsklubben Trojáns damlag tagit SM-guld och flera SM-silver samt deras herrlag några SM-brons.