Västerås har något att erbjuda alla. Här får vi energi av naturen och varandra, utrymme att andas och ladda batterierna. Mälaren är nära, tillgänglig för alla. Här kan du bada året om, promenera, äta en bit mat och bo vid vattnet. Oavsett om du är intresserad av historia, natur, kultur eller idrott hittar du massor att göra i vår vackra stad vid Mälaren.

Välkommen till oss!

 

 

Mälarstaden för alla

Många av skärgårdens öar når du via båt. Eller med långfärdsskridskor, så snart isen blivit tillräckligt tjock.

Teater, dans, konst, musik och litteratur – i Västerås finns kultur i alla dess former, utspritt i hela staden. På Vallby Friluftsmuseum kan du till exempel uppleva hur Sverige såg ut från 1800-talet och framåt. Vill du resa ännu längre tillbaka i tiden kan du besöka Sveriges största gravhög, Anundshög, med anor från järnåldern. På Karlsgatan 2 ryms både Västmanlands läns museum och Västerås konstmuseum.

I Västerås finns många olika typer av kaféer, barer och restauranger, för olika sinnesstämningar och tillfällen. Få städer i samma storlek har lika många restauranger nämnda i White Guide – något vi är stolta över.

Elitidrott och rörelseglädje

Västerås är inte bara känt för sin rika historia och vackra natur, det är också en stad som har en lång och stolt tradition inom idrott. Vare sig du är sportfantast eller hellre motionerar själv på fritiden så finns det något för dig här.

Västerås är hem för en mängd framstående idrottsklubbar och atleter som har inspirerat och imponerat på nationell och internationell nivå. Dessa idrottshjältar har kämpat, tränat hårt och visat att det är möjligt att nå sina drömmar genom hängivenhet och viljestyrka.

Men idrott i Västerås handlar om så mycket mer än tävlingar och segrar. Det handlar också om att främja en hälsosam livsstil och aktiviteter för välbefinnande och balans. Här finns mängder av idrottsanläggningar och natursköna områden som lockar till utomhusaktiviteter året runt. Du kan cykla längs Mälarens vackra stränder, jogga längs gröna promenadstråk eller helt enkelt njuta av en avkopplande picknick i en av stadens vackra parker.

Äventyr, kultur och Cityfestival

Västerås erbjuder gott om aktiviteter och evenemang. Den äventyrslystne kan till exempel åka 530 meter vattenrutschkana i actionbadet Kokpunkten – eller varför inte prova på vattensportaktiviteter som segling, kanotpaddling, vindsurfing, SUP eller wakeboard? För golfaren finns det storslagna banor. Västerås och Västmanland, Sveriges golfdestination, erbjuder 261 greener inom 45 minuter. Du väljer utmaning utifrån ambitionsnivå, intresse och sällskap.

I slutet av juni hålls Västerås Cityfestival – en tredagars stadsfestival som lockar över 300 000 besök och är en av Sveriges största stadsfestivaler. Sommaren 2024 hålls Cityfestivalen samtidigt som SM-veckan – och Västerås bjuder på en folkfest som blir något alldeles extra!