Tillsammans är vi starkare

Det är med stolthet Luleå och Boden gemensamt står som värdar för SM-veckan vinter 2024. Men det är inte det enda vi gör tillsammans. Luleå och Boden samverkar inom en rad olika områden och just nu pågår en sällan skådad utveckling i norra Sverige där Luleå och Boden sitter i förarsätet för den tillväxt och utveckling som sker inom industrin och den gröna omställningen. Aldrig någonsin har det satsats så mycket för en hållbar framtid som det just nu görs i våra städer. Det är här det händer så varmt välkommen till Luleå och Boden – även efter SM-veckan.

Idrott, kultur och kreativitet

I Luleå och Boden hittar du en rad elitklubbar på både dam- och herrsidan inom bland annat ishockey, basket, handboll m.m. Men här finns också ett starkt föreningsliv inom många olika områden som tillsammans med ett rikt kulturliv gör våra städer levande och vitala. Här kan du uppleva allt från rafflande slutspelsmatcher till spännande dansföreställningar eller dramatiska teateruppsättningar. Skandinaviens nordligaste tekniska universitet (LTU) med drygt 19 000 studenter bjuder också på vitalitet men även kreativitet och forskning på högsta nivå.

Upplevelser året runt

Luleå skärgård är känd för sina många öar som du sommartid kan ta dig ut till med någon av våra turbåtar. Och kommer du hit på vintern kan du faktiskt göra samma sak. Fast då med bil, skoter, skidor eller varför inte till fots via flera mil av plogade isvägar. Runt själva centrumhalvön plogas dessutom en isbana upp där du kan åka skridskor, spark, cykla eller promenera. Isbanan är den största i sitt slag och har fått internationell uppmärksamhet för sin goda kvalitet. Så bra att det körs tävlingslopp på delar av den under februari månad.

Boden ligger vackert beläget mellan två älvdalar med det djupa skogslandet nära. Sommaren bjuder på bra fiske, härliga vandringar eller cykelturer på uppmärkta cykelleder. Den kuperade terrängen inbjuder till riktigt bra skidåkning; Alpint i Storklinten och på längden i Pagla skidstadions välpreparerade spår i SM-klass. Vill du hellre spendera dagen (och natten) i ett hotell högt upp bland träden kan du göra det också. Garnisonsstaden Boden är en stad med militära traditioner där ett besök på Försvarsmuseum eller länskonsthallen, Havremagasinet, varmt kan rekommenderas.

Ensam är stark, brukar man ibland höra.
Tillsammans är starkare, säger vi i Luleå och Boden.