Skidorientering är orientering på skidor. I skidorientering så väljer man inte en helt egen väg genom skogen utan det finns skidspår av varierande kvalité och bredd att välja mellan men det är tillåtet att åka utanför de markerade spåren.

Tova Alexandersson, Alfta-…sa tävlar i damernas skidorientering jaktstart under dag fem av SM-veckan den 31 januari 2016 i Piteå.

Så går det till

SM i jaktstart är uppdelat i två tävlingar med en inledande prolog. Resultatet i prologen utgör startordningen för den avslutande jaktstarten på medeldistans som tar mellan 35-40 min. Banan har ett antal kontroller som ligger på skidspåren eller i korsningar av spår. Åkarens uppgift består i att bedöma vilken väg som just hen ska välja för att komma snabbast fram till kontrollerna, som måste tas i rätt ordning. En skatestark åkare väljer förmodligen en lite längre väg med breda spår medan en stakåkare kan köra kortare och smalare spår.

Fakta

Skidorientering blev en tävlingsidrott i slutet av 1800-talet, ungefär samtidigt som längdskidåkningen. Den första tävlingen, som också kom att betyda skidorienteringens genombrott, var Skidfrämjandets budkavletävling år 1900. Skidorientering har ändrat karaktär sedan starten. Förr tog man sig fram på landsvägar, byvägar, timmervägar, sjöisar eller i värsta fall genom att själva spåra i terrängen. På 70-talet kom en stor förändring i banläggningen då man började använda snöskoter för att köra upp spårsystemen. Det innebar större möjligheter för banläggaren att skapa en intressant banläggning. I dag arrangeras de flesta tävlingar med täta spårsystem som ställer stora krav på åkarens bedömning av vägval. I dag åker de flesta på skateskidor.

De tävlande använder samma typ av skidor som de som används i längdskidåkning. För att kunna läsa kartan medan man åker använder skidorienterare ett kartställ och de flesta elitåkare åker med ett kompasshus som är fäst på kartfodralet. Det finns en del skidorienterare som anser att det är onödigt med kompass, väl ute i spåret orienterar de kartan med hjälp av spåren.