I styrkelyft tävlar man i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Varje lyft bedöms av tre domare som godkänner eller underkänner lyftet. Två av tre domare måste godkänna lyftet för att lyftaren ska få resultatet med sig.
Så går det till
I klassisk styrkelyft ingår tre discipliner: knäböj, bänkpress och marklyft. Utövaren har tre försök på sig där tyngst godkända lyft per disciplin räknas samman i en totalställning.
I knäböj vilar en skivstång på en ställning i axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen med skuldrorna, bakom huvudet och håller i stången. På domarens signal böjer lyftaren knäna och höften till lårets övre muskelfäste är lägre än knät. Därefter pressas stången till utgångsläget. På domarens signal läggs stången tillbaka.
I marklyft ligger en skivstång på golvet. Stången lyfts med båda händerna framför kroppen tills lyftaren har raka ben och rygg. På domarens signal får stången sedan sänkas igen. Det finns två olika marklyftstilar: smalt eller sumostil.
I bänkpress ska lyftaren ligga på rygg på en plan bänk, fatta en skivstång över bröstet med båda händerna och föra den ner till bröstet för att där vänta på domarens signal innan lyftaren får pressa upp den till utgångsläge. När armarna är fullt utsträckta placeras skivstången åter i ställningen. Utöver det får inte heller rumpan lyftas eller fötterna flyttas.
Kvinnor tävlar i åtta viktklasser från -47 kg upp till + 84 kg. Herrar i åtta viktklasser från -59 kg till + 120 kg. Du kan tävla i enbart bänkpress under mästerskapet. Då har lyftaren har tre försök på sig.
I parabänkpress använder utövaren en specialställning. Lyftaren har tre försök på sig.
Fakta
Styrkelyft kommer från USA där man till en början praktiserade ”the odd lifts”. Ur detta växte de tre lyften knäböj, bänkpress och marklyft fram och bildade tävlingsformen styrkelyft. Det är en förhållandevis ung idrott i Riksidrottsförbundet. Det första svenska mästerskapet arrangerades 1975. Idrotten växer rejält med både nya föreningar och deltagare. I dag är det knappt 35 000 medlemmar fördelat på omkring 150 föreningar runt om i landet. En skivstång väger 20 kg, till den finns också ett lås som sitter på varje sida som väger 2,5 kg vardera. Alla som tävlar står på ett podie. Runt omkring finns ”klovare” som hjälper att ta bort och sätta dit rätt antalet viktskivor inför varje lyft eller hjälpa till om lyftaren inte klarar den vikt som finns på stången.
Visste du att
- Styrketräning är grunden i de flesta idrotter. Korrekt teknik och noggrann prövning, individanpassad träningsdos är viktiga ledord i all styrketräning oavsett ambitionsnivå.
- Svenska Styrkelyftförbundet har ett gymnasium i Falun samt en högskoleutbildning för styrkelyfttränare i samarbete med Högskolan Dalarna.