En fullspäckad vecka i Malmö har nått sitt slut och vi summerar en idrottsfest med fantastiska prestationer, nya genombrott och en uppvisning av den svenska idrottsrörelsen mångfald.

Emil Andersson, Giro Cycle Club, tävlar i kortdistans cykel under dag 7 av SM-veckan den 2 juli 2019 i Malmö.

Det blev en stor idrottsfest i Malmö när SM-veckan tioårsjubilerade på platsen där allt en gång startade 2009. Kampen om de runt 295 guldmedaljerna lockade 4500 deltagare i 43 olika idrotter.

Framför TV-apparaterna och på arenorna fick publiken se många fantastiska idrottsprestationer som Daniel Ståhls långa kast i diskus, Pernilla Lindbergs världsrekord på SM i parasimning, den rafflande duellen i rally mellan Johan Kristoffersson och Pontus Tidemand och Lina Sjöbergs trippelguld i trampolin.

Sarah Sjöström levererade som vanligt på SM i simning. Hon knep flera guld och visade god form inför VM i Sydkorea när hon levererade en världstid på 50 m fritt.

Men SM-veckan handlar inte bara om fixstjärnor utan också om nya genombrott. Bland många exempel finns Ebba Anderssons imponerande SM under vinterveckan i Piteå 2016. Den här gången var det 13-åriga Lisa Nystrand som blev det största utropstecknet då hon knep silvret på 400 meter medley på SM i simning.

Vid sidan av svenska rekord och guldmedaljer finns det också alltid massor av intressanta personporträtt och berättelser att ta med sig från en SM-vecka. En sådan är historien om Yahia Mossa som deltog på SM i parasimning. Han kom till Sverige för tre år sedan, hade förlorat ett ben och kände att han tappade hela livet. När han fann simningen vände allt och nu drömmer han om OS 2020.

Som vanligt fanns det flera nya idrotter med i programmet. Den här gången var det drone racing (flygsport), kyokushin (karate), aerobic gymnastics samt parasporterna paracykel och boccia som debuterade och bidrog till SM-veckans mångfald. Inte minst drone racing blev ett populärt inslag hos publiken med häftigt intensiva heat.

SVT Sport fanns som vanligt på plats och sände över 85 timmar i TV och SVT Play. Det var stundtals utmanande för produktionen. Bland annat lär de minnas den rafflande SM-finalen i bangolf som höll på att regna bort, men räddades av ett genidraget att sätta tält över aktuell bana. Om du vill uppleva något från mästerskapen igen ligger allting kvar på SVT Play.

Det blev en van vinnare av länsmedaljligan. Stockholm har faktiskt slutat högst upp samtliga sommarveckor sedan starten. Den här gången var länet överlägset och landade på 81 guld, 40 framför tvåan Skåne.

Nu lämnar Malmö över stafettpinnen för SM-veckan till Luleå/Boden som håller i vinterveckan den 25–31 mars 2020, därefter arrangerar Halmstad sommarveckan den 24–30 juni samma år.