Aquabike, även känt som vattenskoter eller jetski, är en form av racing som mestadels körs på bana men också på öppet vatten.

Så går det till
Tävlingar med Aquabikes sker i två kategorier: ståmaskiner (jetski) och sittmaskiner (vattenskoter). Totalt fyra klasser med olika trimningsgrad där ståmaskiner har klasserna GP1 och GP3 och sittmaskiner har GP1, GP2 samt GP4. För GP1-maskinerna tillåts fri trimning, GP2-4 är mer eller mindre standardmaskiner.
Efter tidskval återstår fyra förare i varje klass som går till avgörande finaler. Tävlingsmomentet är en slalomtävling där två förare möts i bäst av tre försök i grundomgången i varje klass. Därefter går de två bästa till A-final och de utslagna möts i en B-final för att tävla om bronsmedaljen.
Fakta
Det går fort, är intensivt, jobbigt och tufft men skador är ovanliga. Dessutom är Aquabike en billig motorsport.
Idrotten Aquabikes har funnits i Sverige i 35 år och har hela tiden tillhört Riksidrottsförbundet genom Svenska Racerbåtförbundet (numera Svenska Motorsportförbundet). Under dessa år har svenska förare vunnit många mästerskap.
Vår mest framgångsrika förare är Emma-Nellie Örtendahl. I damklassen har hon vunnit ett antal Guldmedaljer i VM-serien, både i slalom och i den vanligare motocrossliknande tävlingsformen där startfältet startar samtidigt och kör heat på ca 20 minuter. Heat-tävlingarna kräver mycket träning, kondition och muskelstyrka.
Visste du att…
- Aquabike-sporten tar ett stort ansvar genom att bedriva utbildningar på de träningsbanor som finns i landet. Önskemål finns att få betydligt fler godkända vattensportområden. Vattenytor stora som 3-4 fotbollsplaner räcker för en bra träningsplats där bojar läggs ut och bildar en bana.
- Med rätt utrustning kan sporten bedrivas i alla väder och under en stor del av året. Det är jobbigt och det är sällan någon fryser.
- På banorna tränar förare i alla åldrar, en del med VM-ambitioner, andra enbart som en kul motionsidrott.