Gör er redo för folkfest!

Den 27 juni – 1 juli fylls Skeppsbron med prova på-idrotter, liveframträdanden, familjeaktiviteter, tävlingar och foodtrucks. Mittemellan två kulturcenter ska Umeås idrott- och kulturutbud visas upp och upplevas. SM-festen arrangeras av Visit Umeå i samarbete med Umeå kommuns kulturförvaltning och RF-SISU Västerbotten.


SM-festen för barn

Under lördagen 1 juli gästas SM-festen av både superstjärnor och superhjältar. Kvällen börjar med superhjältedisco ledd av självaste Spiderman där alla de 100 första barnen får en superhjältemask. Kvällen fortsätter med en show av multitalangen Theoz, som idag har över 2,5 miljoner följare på TikTok och Youtube. Han tog nyligen hem en fin femte plats i Melodifestivalen och kommer nu till Umeå för att bjuda på en rungande show. Utöver de musikaliska punkterna i programmet blir det också fart och fläkt i form av idrott, tävlingar, dans och e-sport. Här kan ni till exempel testa att köra minimotorcykel på en 70 meter lång bana och genom RF Sisu testa massor med roliga prova-på-idrotter. Det finns också möjlighet att tävla om fina priser, uppleva Curiosums bubbliga bubbel-bus-show och se Nassim al Fakirs familjeshow.

Här kan kolla vilka idrotter du kan prova på


Idrott och rörelse

Från tisdag till lördag bjuder SM-festen på massor av pulshöjande aktiviteter. Genom RF-SISU Västerbotten finns ett helt gäng med idrottsföreningar på plats för att låta alla som vill prova på deras idrott. Det blir allt ifrån casting till radiostyrda bilar. Ni hittar också föreningar som sysslar med till exempel gå-fotbollboulehistorisk fäktning och MTB.

Kl. 12.00 varje dag inleds dagen med ett träningspass ledd av en instruktör på den stora scenen. Vill du hellre lugna ner tempot och ta en paus från den höga pulsen arrangeras det Megayoga hos Clarion hotel Umeå torsdag den 29 juni. Deltagande är dessutom helt gratis, men om du vill finns det möjlighet att swisha en slant till Umeå Stadsmission.


Kultur och nöje

Mitt mellan två kulturhus kommer vissa delar av Umeås kulturliv att flytta in och visas upp. Det blir uppträdanden av några av Sveriges mest aktuella artister, det blir dansuppvisningar, körsång och allsång, stadsvandringar, orkestrar och god mat och dryck. På SM-festen finns något för alla, spana in programmet och hitta något som intresserar just dig.

Gillar du livemusik är det flera artister som kommer att uppträda under SM-festen. Se till exempel Lisa Miskovsky, Trainspotters, Moonica Mac, A36, Nassim Al Fakir eller Theoz eller ta chansen att delta i en svängig allsång med Caroline af Ugglas. Gillar du att dansa blir det en dansföreställning av Balettakademin lördagen den 1 juli. Om historia mer är din kopp te så finns specialgjorda stadsvandringar som utgår från Skeppsbron och leds av Umeå guideförening. Utöver allt detta kan du såklart bara hänga, äta gott och se några av SM-veckans tävlingar från Skeppsbron.


Mat och dryck under SM-festen 

Under tisdag-lördag, 27 juni – 1 juli, kommer några av Umeås bästa foodtrucks till Skeppsbron. Alla foodtrucks är på plats mellan kl. 12.00 och 21.00.
Här kan du kolla vilka det är (extern länk) >>


Till programmet och idrotterna

Allt om SM-festen (extern länk)